Skadestånd för rökfri cancerdöd

RALEIGH I en förlikning med anhöriga till en amerikan som avled i muncancer av tuggtobak ska snusjätten U.S. Smokeless Tobacco Company betala fem miljoner dollar i skadestånd. Fallet kan öppna för fler stämningar efter skador av rökfri tobak.

Bobby Hill som avled 2003 vid 42 års ålder hade börjat tugga företagets tuggtobak som 13-åring. Hans angripna tunga opererades bort, men cancern hade spridit sig vidare i kroppen.

Att han så började tugga tobak så tidigt hänförs till företagets aggressiva reklam på den tiden som riktade sig till unga. Hill sägs aldrig ha rökt cigaretter eller druckit alkohol.

Hans hustru stämde 2005 U.S. Smokeless Tobacco Company som är känt för snusmärkena Skoal och Copenhagen. Företaget köptes av Altria (moderbolag till Philip Morris) ifjol som normalt vägrar betala skadestånd. Men uppger att man nu gör det då den tidigare ägaren redan erbjudit sig betala. Förlikningen mellan parterna gjordes i North Carolinas högsta domstol, rapporterar Tobaksfakta och nyhetsbyrån AP.

Men tobaksindustrin är också pressad av föreslag om skärpt varningsmärkning på tobaksvaror och vill kunna fortsätta hänvisa till snus och tuggtobak som mindre skadliga alternativ till cigaretter.

Uppgörelsen kan få stor betydelse då det handlar om första kända fallet om skadestånd för rökfri tobak.
– Jag tror att detta är en väckarklocka för drabbade då det finns många offer för rökfri tobaksanvändning där ute och att det är möjligt att de fallen kan lyckas, säger Mark Gottlieb, chef för ett tobaksproduktansvars-projekt vid en juristutbildning i Boston till AP.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser