Flera läkarstudenter brukar narkotika

UPPSALA Var sjätte student på Läkarprogrammet i Uppsala ha använt narkotika under sin studietid, fem procent den senaste månaden. Det visar en enkät som SR Upplandsnytt har gjort.

Enkäten skickades ut till alla nära 900 läkarstudenter i Uppsala och hälften svarade. Av dessa uppgav en av sex att de hade intagit narkotika under studietiden i staden. Det var fler manliga än kvinnliga studenter som hade prövat.

De flesta – nio av tio av dem som använder narkotika– hade rökt hasch eller marijuana, övriga hade tagit kokain, amfetamin eller oklassade nätdroger. Men även ecstasy, mefedron och heroin förekom bland svaren.

Undersökningen visar vidare att det var vanligare att män än kvinnliga studenter hade prövat narkotika. En av 20 av läkarstudenterna anser att cannabis bör legaliseras och flera av de som använder narkotika gör det hellre än att dricka alkohol.

Några läkarstudenter i Uppsala kommenterar så här varför de använder narkotika:
”Vissa onämnbara substanser gör att man orkar ännu en dag i den här jävla tristessen som kallas studentliv.” Och ”Jag tycker inte det är farligt om vuxna människor röker lite gräs ibland i stället för att ta en öl.”

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson-Bågenholm reagerar på resultatet i enkäten:
– Jag tycker att det är skrämmande därför att läkarstudenter bör vara medvetna om farorna. Och på sikt ska de ju också vara ett föredöme för övriga som de möter i sin gärning som läkare, säger hon till Upplandsnytt.

>

Etiketter:

Annonser