Apoteksreform dyr för skattebetalare

STOCKHOLM Privatiseringen av apoteken kostar skattebetalarna i år nära en halv miljard kronor i onödan som går till riskkapital för nya ägarna. Nu kritiseras socialminister Göran Hägglund (KD) som drev på och utlovade extra stimulans för att säkra utförsäljningen.

Det är Hägglunds löfte om tio kronor extra på varje läkemedelsköp – ”Hägglunds-tian” – som kostar staten och skattebetalarna en halv miljard extra. Det visar en granskning av SVT som tittat på prisregleringsmyndigheten TVL:s beräkningar.

Apoteksutredningens utredare Lars Reje, som föreslog avregleringen av statliga apoteksmarknaden, är kritisk till att kostnaderna skenat iväg i onödan genom att läkemedelsindustrin med Hägglunds-tian fick klartecken till att höja priset. Vinstmarginaler fanns redan i det gamla upplägget, menar han.

Nu hamnar istället extra statliga pengar hos främst tre stora riskkapitalbolag som kontrollerar merparten av de privata apoteken och som genom exempelvis skatteplanering kan göra större vinster.

Vänsterpartiet varnade liksom andra för att avregleringen skulle leda till högre samhällskostnader för mediciner. Nu ställer riksdagsledamoten Eva Olofsson (V) i socialutskottet en fråga till socialministern:
– Avser regeringen se över reglerna för ersättning till de privata apoteken, som i huvudsak drivs av riskkapitalbolag, så att våra gemensamma skattepengar används till välfärd istället för vinst i privata företag?, skriver hon.

Göran Hägglund har tidigare hänvisat till att reformen av apoteken gjordes för att öka tillgänglighet genom fler apotek och utökade öppettider för att kunder lättare ska få tag i nödvändiga mediciner. Men att det fanns risk att ingen ville köpa de gamla apoteken och att därför extra incitament behövdes.

Etiketter:

Annonser