Åtal mot Skånes största spritliga

LUND En liga som smugglat stora mängder alkohol till Skåne sprängdes i somras. Nu åtalas 19 män och sex kvinnor för inblandning. Försäljningen – även till tonåringar – pågick i fyra år och inbringade flera miljoner kronor.

Enligt åtalen som i fredags lämnades till Lunds tingsrätt har den illegala alkoholhanteringen pågått sedan i maj 2006 och ligan uppskattningsvis fört in 16 000 liter sprit, 240 000 liter starköl, 23 000 liter starkcider och 3 000 liter vin till Sverige.

En handfull personer har åkt till Tyskland och köpt stora mängder lågbeskattad alkohol och fraktat dryckerna till Sverige. Ett mellanlager har ligan haft i Danmark. Vid införseln har man legat nära de höga riktvärdena för alkohol för eget bruk, allt för att försvåra tullens kontroller.

– En stor del av alkoholen har sedan sålts vidare, framförallt på mindre orter i södra och mellersta Skåne där många av de åtalade är bosatta. Det har varit en okontrollerad försäljning där man även sålt alkohol till ungdomar, säger kammaråklagare Thomas Andersson i en kommentar.

Huvudmisstänkta är en 56-årig man från Sjöbo och en 69-årig kvinna från trakten av Hörby. De anses ha organiserat smuggling och vidareförsäljning och även deltagit vid de flesta av inköpsresorna. Båda åtalas för grov smuggling och grov olovlig försäljning av alkoholdrycker.

Dessutom åtalas elva personer för deltagit i smugglingen, åtta personer för att ha köpt och sålt vidare, medan fyra personer åtalas enbart som köpare för olovlig befattning med smuggelgods. Alla åtalade är svenska medborgare.

Det var efter samarbete mellan tull och polis och hjälp av danska kollegor och tysk tull som smuggelligan kunde avslöjas. Efter längre spaning slog man till i början av juni i år på flera adresser i Skåne. Fem personer greps på bar gärning med två fullastade fordon med whisky och starköl vid Öresundsbron.

– Ärendet är det största av det här slaget vi haft i Skåne. Men andra etablerade gäng fortsätter att föra in alkohol och sälja vidare från illegala systembutiker till minderåriga. Vi har fler spaningsärenden på gång, säger Rolf Bårdskär, chef för tullkriminalen i Malmö, till Drugnews.

Etiketter:

Annonser