Regeringen oenig om snuset

STOCKHOLM Snusfrågan splittrar regeringen. Medan Socialdepartementet vill minska tobaksanvändning för att värna folkhälsa, så trycker handelsminister Ewa Björling (M) på för att slopa EU:s exportförbud. “Anmärkningsvärd linje“ och “dubbelmoral“ tycker kritiker.

Motsättningarna i alliansregeringen om snuset har Drugnews återkommande rapporterat om. Det är främst Moderaterna som driver på för att snusförbudet i övriga EU ska tas bort.

Även Svenska Dagbladet uppmärksammar nu i en utförlig artikel snuskomplexet. Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) – ansvarig för tobaksfrågor – berättar att en förebyggande ANDT-strategi nu tas fram och vill fram till 2014 bland annat halvera antalet unga som börjar snusa.

Handelsminister Björling försöker samtidigt knäcka EU:s snusförbud (som Sverige fick undantag från i samband med medlemskapet) och vill “rädda den svenska snuskulturen“.
– Vi tillåter inget bruk under 18 år, men vuxna måste få bestämma själva. Däremot är det svenska snuset mobbat eftersom EU inte agerar konsekvensneutralt i den här frågan, säger hon till SvD.

Tvetydigheten i den svenska linjen märks även utomlands, exempelvis på WHO-mötet i Uruguay nyligen om tobaksregleringar. Om förslaget att förbjuda alla tillsatser som är farliga eller ökar beroendet i alla tobaksvaror var EU:s hållning inledningsvis – på svenskt initiativ – att det inte skulle gälla rökfri tobak. Men efter kritik från andra länder, bland andra Indien (som har stort snusproblem), utvidgades beslutet att gälla alla tobaksprodukter.

Den svenska linjen är anmärkningsvärd, menar generaldirektör Lars-Erik Holm på Socialstyrelsen. Istället för att stimulera snusanvändning, så behövs kraftfull prevention för att färre blir nikotinberoende.
– Snuset är ingen lösning för att minska rökningen, det rädda inga liv. Snuset räddar bara tobaksindustrin, säger Lars-Erik Holm till tidningen.

Även Finland – som ökat insatserna mot tobak – har reagerat och anmält Sverige till EU-kommissionen för att snusförsäljning inte stoppas på Finlandsbåtarna (flera rederier har flaggat om till svenskt för att få fortsätta sälja snus).

Statsvetaren och drogforskaren Björn Johnson på Malmö högskola har hoppat in i snusdebatten. “Drogpolitisk dubbelmoral i Sverige“, skriver han i Expressen och i sin blogg. Han tycker att regeringen försöker sitta på två stolar samtidigt. “Man måste bestämma sig – är snus en drog eller en handelsvara?“. Snuslobbyn verkar just nu vara starkast då det även handlar om jobb i tobaksindustrin, menar han.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser