Ung man avled efter polisingripande

KARLSTAD Ett polisingripande i lördags kväll i Karlstad av en misstänkt påverkad 21-årig man ledde till att han senare avled. Nu utreds polisernas agerande.

Händelsen föregicks av att grannar hört oväsen i trapphuset och att en ung student försökte göra sig själv illa. När en tillkallad polispatrull kom till platsen så fortsatte mannen att vara utåtagerande.

– Patrullen tvingades använda visst våld och mannen bedömdes vara påverkad och skulle omhändertas, säger Tommy Lindh, pressinformatör hos Värmlandspolisen, till Nya Vermlands Tidning.

Först fördes 21-åringen till polishuset, men fortsatte vara orolig och bedömdes vara i behov av läkarkontroll. Enligt uppgifter till Aftonbladet trycktes mannen ner på mage i polisbussen under färden till Centralsjukhuset i Karlstad och vid entrén fick han hjärtstillestånd. Efter hjärt- lungräddning lades han in för vård, men avled i tisdags av skador efter hjärtstilleståndet.

Polisen vill inte kommentera för media om övervåld kan ha förekommit i samband med ingripandet, med hänvisning till utredning påbörjats. En internutredning har inletts vid polismyndigheten i Västerås och en förundersökning ska göras av en åklagare i Göteborg om ingripandet har gått rätt till.

• OSMO VALLO-FALLET/Vid ett våldsamt polisingripande i Karlstad 1995 avled en 41-årig missbrukaren. Han trycktes ner, stampades i ryggen och blev livlös, utan att upplivningsförsök gjordes. Fallet fick stor uppmärksamhet efter tv-program, trots försök att tystas ner. Två polismän dömdes till böter för vållande av kroppskada och flera utredningar följde.
Frågan om polis ska utreda polis har senare väckts flera gånger.

Etiketter:

Annonser