Var tredje tonåring röker

ÖSTERSUND Trots flera insatser mot tobak, så är det många tonåringar som börjar röka. “Handlare måste hålla åldersgränser, men även skolor och föräldrar måste bli tydligare“, säger Cecilia Birgersson på Folkhälsoinstitutet som leder Tobaksfria veckan.

Det finns bestämmelser om rökfria skolgårdar, men flera skolor nonchalerar det, rektorn är ytterst ansvarig. Och flera tobaksförsäljare följer inte åldersgränsen på 18 år, nära hälften av rökande elever i nian lyckas handla själva och två av tre av 17-åringar på gymnasiet.

Trots alla antitobakskampanjer så har rökning ökat bland gymnasieelever senaste fem åren. Nu röker 43 procent av flickorna och 36 procent av pojkarna i årskurs två på gymnasiet. Av grundskolans niondeklassare så röker 28 procent av flickorna och 21 procent av pojkarna, en liten nedgång, enligt CAN.

– Få tar sin första cigg i vuxenålder. I alla fall alla jag känner har börjat röka när de var tretton fjorton år, så det är viktigt att ingripa tidigt, säger rökaren Linda, 19 år, till Dagens Nyheter.

• Fungerar verkligen kampanjerna – det satsades 68 miljoner för perioden 2008-2010 i nationella tobaksprojektet?
– Sverige har lägst andel rökare i Europa. Men tillsynen måste bli bättre och tillgängligheten minska. Det behövs insatser på flera nivåer för att minska tobakskonsumtion och förebygga att fler unga börjar röka och en effektiv tobakspolitik, säger utredaren Cecilia Birgersson till Drugnews.

För pengarna har det satsats ibland annat i prevention, utbildning och kunskapslyft, exempelvis om det utbredd vattenpipsrökning bland unga. Under Tobaksfria veckan framhålls även vikten av att erbjuda rökavvänjning och konferens hålls om hälsoskador av snus.

I nya Folkhälsorapporten uppmanas regeringen höja tobakskatten 5 procent årligen, införa totalt reklam- och exponeringsförbud (regeringen valde dock i nya lagen att tillåta synlig tobak i butik) och fler rökfria miljöer för att skydda mot passiv rökning.

Men FHI föreslår inte förbud för ungdomar att röka, som Finland ha gjort.
– Nej, men vi ska följa utvecklingen i Finland. Vi anser att vuxenvärlden har ansvar, både handlare, skolor och föräldrar – alla bör inrikta sig mer mot unga. Hela samhället bör gå åt samma håll, säger Cecilia Birgersson.

• I Sverige nyttjar 1,6 miljoner invånare tobak dagligen – 13 procent av kvinnor och 12 procent av männen röker dagligen, snusar gör 4 procent kvinnor respektive 20 procent män. De flesta vill sluta och en tredjedel önskar hjälp för att göra det. Allt fler arbetsgivare inför rökfri arbetstid, några kommuner har även förbjudet snus på jobbet.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser