Brå ska granskas

STOCKHOLM Regeringen vill öka effektiviteten i rättsväsendet och även granska Brottsförebyggande rådet. Det är viktigt att ha en tillförlitlig kriminalstatistik som ger en korrekt bild av verkligheten, skriver justitieminister Beatrice Ask i en debattartikel.

Hon är inte nöjd med rättsväsendets resultat vad gäller exempelvis uppklarade brott och den långa handläggningstiden av många ärenden. För att öka effektiviteten så vill hon dels att rättsväsendet bättre tar till vara forskning och utvecklingsmetoder, dels att kriminalstatistiken blir bättre.

“Hela rättsväsendet måste bli en mer lärande organisation. Misstag ska inte behöva återupprepas. Erfarenheter ska bättre tas till vara och spridas“, skriver Beatrice Ask (M) på DN-debatt.

Regeringen ger nu Statskontoret i uppdrag att granska brottsstatistikens kvalitet och hur Brottsförebyggande rådets utvecklingsarbete fungerar. Brå har sedan 1974 tar fram fakta och sprider kunskaper om brott och brottsförebyggande metoder för att öka tryggheten i samhället.

• Flera myndigheter arbetar inom brottsmålskedjan – exempelvis polisen (rikspolisstyrelsen och 21 länspolismyndigheter), åklagarna, ekobrottsmyndigheten, domstolarna, kriminalvården, brottsoffermyndigheten och Rättsmedicinalverket.

Stockholm Prize in Criminology 2011 tilldelas de två amerikanska forskarna John Laub och Robert Sampson. De har forskat om hur kriminella slutar begå brott och slagit hål på myten om “en gång brottsling, alltid brottsling“. De har i en lång kohortstudie följt 500 män födda på 1920-talet och dömdes till ungdomsvård i Massachusetts. Priset inrättades 2005 och handläggs av Brå.

Etiketter:

Annonser