Åtal för stort beslag av mefedron

BORÅS I somras hittade tullen ett paket från Österrike med ett halvt kilo av nätdrogen mefedron. Nu åtalas adressaten, en 24-årig man i Borås, för grov narkotikasmuggling och riskerar flera års fängelse.

– Jag kommer yrka på åtminstone åtta års fängelse – det är ett så pass allvarligt brott, säger åklagare Maria Thorell i en kommentar.

Det var tullen i Malmö som gjorde en kontroll i posttrafiken och fann hela 498 gram mefedron i paketet, partiet beräknas ha ett värde i missbrukarled på över 100 000 kronor. Gränsen för grovt narkotikabrott för mefedron går redan vid 15 gram.

Den åtalade förnekar brott, och påstår att hans namn utnyttjats av någon annan. Åklagaren misstänker att han fungerat som s.k. målvakt – utredningen visar att han tidigare tagit emot liknande paket och därefter gjort kortare resor, bland annat till Göteborg.

Även två 22-åringar har varit anhållna, men har släppts. Utredningen fortsätter dock mot dem.

Straffen i andra mefedronmål har varit hårda. Nyligen skärpte Svea hovrätt domarna för två Stockholmare, 27 och 29 år gamla, från sex till 14 års fängelse vardera för grovt narkotikabrott. Detta trots endast ett beslag på 16,3 gram av drogen, men de döms även för försäljning, andra innehav och att ha beställt ett tiotal kilo mefedron från Tyskland.

Mefedron är en centralstimulerande drog som jämförs med ecstasy och är mycket svårdoserad. Flera dödsfall bland ungdomar har inträffat i samband med användning. Det syntetiska preparatet är narkotikaklassat i Sverige sedan maj 2009 och har följts av liknande droger (ex metedron) som sprids via internet. EU uppmanar de medlemsländer som ännu inte förbjudit drogen att göra det.

Etiketter:

Annonser