Unga funktionshindrade tvångsvårdas

STOCKHOLM Många funktionshindrade ungdomar tvångsvårdas tillsammans med kriminella och missbrukare på statens särskilda ungdomshem. Detta trots att regeringsrätten i vägledande beslut avgjort att det inte är tillåtet.

Enligt P1-programmet Kaliber har mer än att var tredje barn och ungdom som tvångsplacerats på dessa hem utvecklingsstörning eller neuropsykiatriska funktionshinder som asperger, adhd och autism.

Många kommuners socialnämnder känner inte till den nya rättspraxisen sedan i våras. Nu begär Autism- och Aspergerförbundet att Sveriges Kommuner och Landsting bättre informerar kommunerna om rättsläget.

Regeringsrättens beslut att tvångsplaceringar enligt LVU (lagen om vård av unga) inte får användas för unga med funktionshinder grundas på att deras beteende är symtom på deras handikapp och ska få hjälp på frivillig väg.

Det kan få svåra följder att funktionshindrade blandas med ungdomar som har problem med kriminalitet och drogmissbruk.
– Särskilt på autismfältet är det ett fundamentalt annorlunda sätt att jobba. Metoder som bygger på att vi tänker fostran har i grund och botten ingen effekt på personer med en diagnos, säger Bo Hejlskov Elvén, psykolog och expert på neuropsykiatri, till Kaliber.

I programmet Kaliber berättar ungdomar om hur de isolerats och tvångsvårdats på statliga ungdomshem. En pojke med adhd och utvecklingsstörning var bara 12 år när polisen kom och hämtade honom.

• Fotnot: Programmet repriseras måndag 10.30 och natt mot tisdag 00.30 i SR P1, men går även höra via webben eller podradio.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser