“Folkrörelser är vårt hemliga vapen“

STOCKHOLM Ljus tändes i måndags runt landet för narkotikans offer. “Vi måste bli bättre att förebygga och ta hand om dem som fastnar i beroende“, sade barn- och äldreminister Maria Larsson till Drugnews.

Hon var huvudtalare vid Sergels torg i Stockholm och varnade för en“flumlibertinism“ som vill tillåta droger, så länge det inte skadar någon annan. Aktuellt i Kalifornien som nu folkomröstar om ett förslag att helt legalisera marijuana. Hon underströk att marijuana inte är en harmlös drog, den påverkar hjärnan och är särskilt skadlig för ungdomar.

– Vi ska bemöta legaliseringsivrarna på internationell nivå, men det är viktigt att även behålla förbudet mot narkotika på hemmaplan. Sveriges hemliga vapen är stödet från allmänheten och folkrörelserna för en restriktiv drogpolitik, sade hon.

Men över 300 människor dör varje år till följd av narkotika, en ökning senare år. Trots att Sverige har jämförelsevis låg andel ungdomar som testar droger, är det många som dör.

Ett problem som statsrådet inte blundar för, hon hoppas mycket på den utredning som håller på att genomlysa missbruksvården.
– Missbruksvården nedrustades i flera decennier och många riskerar hamna mellan stolarna. Vi måste kunna ge rätt vårdinsats till rätt person vid rätt tidpunkt, sade hon till Drugnews.

I Stockholm hade flera hundra människor samlats och lyssnade på apelltal av Maria Larsson och föreningar som ingår i nätverket Folkrörelser mot droger, som anordnat mötet. Ljus tändes i höstmörkret och en tyst minut hölls för de som avlidit och deras anhöriga.

En 16-årig tjej från Norrköping, aktiv i kontraktsnätet Smart Ungdom, sade att hon valt att säga nej till droger. En 24-årig kille, Lars Rosenberg, berättade att han varit drogfri ett år efter att supit och knarkat under uppväxten. Pappans kompis hade bjudit på första haschblosset när han var elva år.

Nu går han hos Anonyma Alkoholister, är med i Ung i X-Cons och försöker hjälpa andra ute i kylan.
– Jag begick brott för att finansiera mitt blandmissbruk och har gått på flera begravningar när missbruksvänner avlidit. Nu kan jag åter träffa min son, och ta igen förlorade år, sade han efter sitt anförande.

Liknande ljusmanifestationer för narkotikans offer hölls på ett 30-tal platser runt landet.

Etiketter:

Annonser