Nej-sidan leder i Kalifornien

SAN FRANSISCO Folkomröstningen 2 november om att legalisera marijuana i Kalifornien kan bli en rysare. Stödet har minskat för ja-sidan enligt en opinionsundersökning: 42 procent för – 49 procent emot. Finansmiljardären George Soros har donerat en miljon dollar till ja-sidan.

På tisdag är det inte bara kongress- och guvernörsval i USA. I den folkrikaste delstaten tar befolkningen även ställning till förslag nummer 19. Från att tidigare ha tillåtet “medicinsk marijuana“ (som även följts av 13 andra delstater och huvudstaden Washington DC) vill nu många i Kalifornien ta steget fullt ut och legalisera drogen.

I Proposition 19 föreslås att privatpersoner som fyllt 21 år ska ha rätt odla cannabis på max 2,3 kvadratmeter och inneha och bereda högst 28 gram cannabis för nöjesrökning. Marijuanan får inte överlåtas till minderårig och bara användas hemma eller ickeoffentlig plats. Dessutom föreslås reglering och beskattning av större kommersiell marijuanahandel för att stötta delstatens budgetunderskott.

Enligt opinionsmätningar har ja-sidan haft en liten ledning, men senaste månaden har det vänt. Fields Polls sista mätning före valet (ingår 1501 registrerade väljare) tyder på att ja-sidan får 42 procent medan 49 procent säger nej till legaliseringsförslaget.

Flera undersökningar visar att det främst är kvinnor, äldre personer och minoritetsgrupper som motsätter sig en legalisering. Men även flera som varnar för ökat missbruk och fler trafikolyckor i drogens spår.

Bland ja-sägarna finns såväl de som röker på själva, till de några poliser som menar att en legalisering skulle dra undan benen för kriminella gängen som frodas av droghandeln. Men att dessutom smuggling av cannabis från Mexiko skulle minska har tillbakavisats, då den marijuanan bara utgör 2-4 procent av den i Kalifornien.

Ja-sidan i Kalifornien har fått med sig några kändisar, data-miljonärer och lobbyister för legaliseringsförsöken. I veckan blev känt att även valutaspekulanten och miljardären George Soros bidragit med en miljon dollar (drygt 7 miljoner kronor) till kampanjen. Han har startat institut som stöder legalisering av de flesta droger, framför allt cannabis runt världen.

Särskilt Soros inhopp i valspurten upprör flera. Restriktiva World Forum Against Drugsnätverket fördömer hans försök att “köpa“ allmänheten, brottsbekämpande myndigheter och politiker för att uppnå en legalisering av marijuana.

Obama-administrationen motsätter sig en legalisering av cannabis och varnar för att det skulle öka drogproblem och vara oförenligt med de FN-konventioner om narkotikakontroll som USA undertecknat. Valet följs spänt av hela världen, särskilt av Latinamerikanska länder.

Mexikos president Felipe Calderon har med stöd av USA militariserat bekämpning av de inflytelserika knarkligorna i sitt land, uppåt 30 000 människor har avlidit i striderna. Även Calderon håller nu med Colombias nya president Juan Manuel Santos kritik mot USA:s inkonsekvens:

– Hur ska jag kunna säga till en bonde i mitt land att han måste fängslas om han odlar marijuana när det är lagligt att tillverka, sälja och konsumera samma produkt i den rikaste delstaten i USA?

I SVT:s Agenda i söndags kväll togs folkomröstningen i Kalifornien upp. Författaren och kände drogliberalen Magnus Linton sade att Kalifornien är en trendsättare som går före och kommer att följas av fler delstater och länder som inom tio år inte kommer att betrakta marijuana som narkotika. Vad gäller Sverige trodde han att det ta lite längre tid att ändra attityder och lagar.

Argumentet att marijunaskatt ska rädda budgeten har retat många och kan slå tillbaka mot kampanjen i Kalifornien. Men om det skulle bli nej i folkomröstningen till legal marijuana, så ger inte legaliseringsrörelsen upp.

– Då kommer de att komma tillbaka med ett bättre förslag 2012, säger Tim Rosales från Public Safety First till tidningen Accent som besökt Kalifornien inför valet.

Etiketter:

Annonser