Unga gör alkoholdebut i halloween

STOCKHOLM Flera skolelever gör sin alkoholdebut under halloween-firandet som följs av ett långt höstlov. Två av tre tonårsföräldrar är oroliga, men de kan sätta tydliga gränser för att uppskjuta sina barns alkoholdebut.

Sifo har på Folkhälsoinstitutets uppdrag frågat över 3 000 föräldrar till 15-åringar och 17-åringar om de varit oroliga för att deras barn ska dricka alkohol och råka illa ut i samband med det.

35 procent av 15-åringarnas föräldrar och 41 procent av 17-åringarnas föräldrar svarade ja på frågan. Och andra studier tyder på att det finns anledning för oron. Var fjärde 15-åring dricker minst en flaska vin eller motsvarande vid ett tillfälle eller flera varje månad. Bland de två år äldre kamraterna är det dubbelt så många som dricker.

Det ökade Halloween-firandet handlar alltså inte bara om “bus eller godis“. Även om många ungdomar numer väljer att avstå från alkohol, så är det ändå flera som kommer att debutera med alkohol under helgen och riskera fara illa. Debutåldern idag för alkohol är kring 14 år.

Minderåriga får ofta tag i dryckerna via äldre syskon, äldre kompis och vårdslösa vuxna. Det finns även langare som tar upp beställningar via mobiltelefon och levererar direkt från bakluckan på bilen eller till festen, utan att fråga om ålder. Ofta handlar det om insmugglad alkohol.

Fulla tonåringar löper stora risker att drabbas av skador, olyckor och våldsbrott. Var fjärde pojke i årskurs på gymnasiet har bråkat eller slagits alkoholpåverkade, 14 procent av de jämnåriga flickorna.

Flera kommuner ordnar i samarbete med föräldrar, frivillighetsorganisationer, polis och Systembolaget kontroller och vuxenvandringar. Mot langning av alkohol och för att stötta ungdomarna. Och föräldrar kan ofta genom att försöka vara tydliga mot sina tonåringar förebygga ungdomsfylleri.

Tips till tonårsföräldrar:
• Sätt gränser och berätta varför de unga inte bör dricka alkohol.
• Snacka med barnens kompisars föräldrar och hjälp varandra att hålla koll.
• Fråga till din tonåring.
• Gå inte på argumentet “alla andra får ju“, det stämmer inte vad gäller alkohol.
• Fler tips finns på hemsidan TänkOM.

Tonårsföräldrar håll koll och prata med era barn om alkohol inför höstlovet! Den uppmaningen framförs gemensamt av landets barnminister Maria Larsson, rikspolischef Bengt Svensson, generaldirektör Sarah Wamala på Folkhälsoinstitutet och Magdalena Gerger, vd på Systembolaget, gemensamt ut med.

Etiketter:

Annonser