Minister varnar för legalisering

ÖREBRO Ungdomars framtid kan gå upp i cannabisrök, varnar Maria Larsson, regeringens narkotikaansvarige minister, utifrån amerikansk debatt om legalisering av marijuana. Men även i Sverige finns problem, var tionde ung man har använt cannabis senaste året, visar en ny studie.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) invigningstalade på förebyggarkonferensen Drogfokus 2010 i Örebro. Från att tidigare mässor varit helt inriktade på narkotika, så är nu även alkohol, doping och tobak med för ett mer samlat grepp.

Det handlar inte om en nedprioritering av narkotika, underströk hon. Tvärtom gäller det nu mer än någonsin stå fast vid en restriktiv linje. Detta när tusentals människor dör i länder i strider om tillverkning och smugglingsvägar.

– Kampen mot narkotika är ingen kamp som vinns en gång för alla. Vi ska stå fast vid en restriktiv linje, alla goda krafter bör samverka och fortsätta på den inslagna vägen, säger Maria Larsson.

Sveriges koncensus kring nolltolerans är unik. Gemensamma värderingar att det inte är okey att pröva droger och att begränsa tillgång och erbjuda behandling.

Ministern oroas över drogdebatten i Kalifornien som efter att tillåtit “medicinsk marijuana“ nästa vecka folkomröstar om att ta steget fullt ut och helt legalisera drogen.
Hon upprörs även över en FN-rapportör som i tisdags i en rapport till generalförsamlingen rekommenderar medlemsländerna att bland annat avkriminalisera innehav och bruk av narkotika, för att skydda missbrukare rätt till hälsa och mänskliga rättigheter.

– Nu står världen och väger. En legalisering vore ett bakslag för den globala narkotikapolitiken. Små steg tas mot en uppluckring, men det är att ge upp, säger Maria Larsson till Drugnews.

Hon anser att Sverige har en roll att spela i det internationella samarbetet – i exempelvis EU och inom FN – och med opinionsbildning för att stå emot legaliseringsförsöken. Sverige har en restriktiv modell att visa upp som haft relativt goda resultat, menar hon.

Även om exempelvis svenska drogvanesiffror i en internationell jämförelsevis är låga, så får man inte slå sig till ro.

Resultat ur Nationella folkhälsoenkäten 2010, som redovisades på konferensen i Örebro, visar att särskilt i gruppen 16-29 år är cannabisbruket stort, var tionde ung man och var tjugonde kvinna i årsgruppen har använt drogen senaste året. Tolv procent av svenskar mellan 16-64 år har någon gång prövat cannabis.

Lokala enkäter i Skåne visar att omkring var femte gymnasieelev prövat hasch eller marijuana någon gång och att var tjugonde gör det regelbundet.

“Vi har ett problem“, varnar Maria Larsson och det är allvarlig då det idag är väl känt att cannabis skadar hjärnan, särskilt ungdomar är utsatta och riskerar att inte fullt ut bli vuxen om de fortsätter använda drogen.

• Fotnot: Läs även Maria Larssons debattartikel i Expressen om legaliseringsförsöken: “Ungdomarnas framtid går upp i cannabisrök“.

KNARKDEBATT/ I torsdags möttes Maria Larsson och förre narkotikasamordnaren Björn Fries (S) i en knarkdebatt i TV4.

Etiketter:

Annonser