Brett fokus på droger i Örebro

ÖREBRO Uppåt ett tusen deltagare kommer till konferensen Drogfokus 2010 onsdag och torsdag i Örebro. Det är första nationella konferensen som ventilerar problem kring både alkohol, narkotika, doping och tobak.

Ansvarig minister Maria Larsson (KD) deltar liksom cheferna för rättsvårdande myndigheter, Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet med flera. Även ansvariga från EU-kommissionen kommer.

Det blir bland annat samtal o EU-arbetet inom alkohol, narkotika- och tobaksområdet, satsningen mot grov organiserad brottslighet och vart missbruksvården är på väg.
Dessutom 48 olika seminarier, en öppen scen med debatter, “speed networking“, workshops med mera.

En ny ANDT-strategi håller på att tas fram av regeringen för fem år, propositioner ny alkohollag har lämnats till riksdagen och denna vecka väntas förslaget om ökade möjligheter mot nätdroger och skärpta straff mot dopingbrott föreslås.

Tidigare har de återkommande mässorna varit främst inriktad på narkotika, nu breddas alltså perspektivet såsom politiken redan börjat göra.
– Vi tar nu ett mer samlat grepp kring preparaten som ofta hänger ihop. Det är något som även efterlysts på regional och lokal nivå. Ungdomar i riskzonen som röker, dricker för mycket och kanske provar narkotika, säger Maria Renström i regeringens ANDT-sekretariat till Drugnews.

Strategin är att gemensamt med myndigheter, organisationer, polis och frivilligkrafter arbeta med drogrelaterade problem – för att inte människor ska hamna mellan stolarna. I den kommande ANDT-strategin utlovas fortsatt cirka 260 miljoner kronor för bland annat förebyggande insatser.
– Vi ska bort från tillfälliga projekt mot mer långsiktiga samlade grepp, säger Maria Renström som deltar i konferensen.

Drogfokus 2010 på Conventum i Örebro vänder sig främst till personer som till vardags arbetar för att minska alkoholproblem, tobaksanvändning, en idrottsrörelsen fri från doping och för ett narkotikafritt samhälle. Men vissa seminarier och delar av konferensen är öppen för allmänheten.

Etiketter:

Annonser