Spotify-ägare vill legalisera cannabis

LOS ANGELES Amerikanska dataentreprenören Sean Parker som grundade Facebook och investerat i svenska musiktjänsten Spotify har skänkt 100 000 dollar till den pågående kampanjen för att legalisera cannabis i Kalifornien.

Inför folkomröstning den 2 november om förslaget, Proposition 19, har legaliseringsivrarna brist på pengar och söker nu bidragsgivare.

Sean Parker – ett 30-årigt datasnille med en rad lyckade satsningar bakom sig – har skänkt nära 700 000 kronor till ja-sidan. Och en annan av Facebook-grundarna, Dustin Moskovitz, sponsrar kampanjen med motsvarande nära 500 000 kronor, skriver AP.

Redan som 19-åring var Sean Parker med och utvecklade mjukvaran till fildelningsnätverket Napster. Han blev också sociala nätverket Facebooks första VD när företaget bolagiserades. I augusti investerade han 110 miljoner kronor i den svenska musiktjänsten Spotify och tog därmed plats i bolagets styrelse.

– Vad som är intressant är att (Parker) tillhör den generation som verkligen fattar. Vi tror att han är avgörande för den framtida reformen av narkotikapolitiken i USA, säger Stephen Gutwillig, talesman för drogliberala organisationen Drug Policy Alliance, till AP.

Mycket av de pengar som nu ja-sidan i folkomröstningen hoppas få in ska riktas på att fånga in unga väljare och färgade invånare i Kalifornien, enligt Gutwillig.

Facebook var nyligen i blåsväder då man bestämde sig för att förbjuda betalda reklambilder av narkotika, drogtillbehör och tobak. Men att anhängare till ja-sidan i folkomröstningen i Kalifornien var välkomna att annonsera med andra figurer/teckningar.

Folkomröstningen i Kalifornien om att tillåta odling och innehav av marijuana delar USA. Förespråkare hävdar att en legalisering och reglering skulle slå undan benen för kriminella ligor och att beskattning av handeln skulle motverka delstatens budgetunderskott. Motståndarna varnar för kaos, ökat drogmissbruk och hälsoskador. En legalisering skulle dessutom kunna bryta mot federala lagar och internationella överenskommelser om narkotikakontroll.

Etiketter:

Annonser