Ung kvinna smugglade 1,1 ton khat

UDDEVALLA En 20-årig kvinna åtalas för att ha smugglat 1,1 ton av växtdrogen khat till Sverige via Malmö. Smugglingen avslöjades vid en trafikolycka i augusti utanför Uddevalla.

Vid olyckan på E6:an skadades en man i bilen och fick föras till sjukhus. Vid kontroll av den krockade bilen hittade polisen 238 kilo khat. Utredning visade att kvinnan och hennes manlige kumpan gjort nio resor under en månads tid och smugglat cirka 1100 kilo av drogen från Köpenhamn.

I onsdags åtalades den unga kvinnan för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott i Uddevalla tingsrätt, rapporterar Bohusläningen. Polisen har bland annat med GPS och kvinnans mobiltelefon kunnat styrka smuggelrutterna.

Narkotikan var bland annat avsedd för Uddevalla-området. Kvinnan har gjort vissa medgivande och är häktad i avvaktan på rättegång.

Gräns till grovt narkotikabrott för khat är cirka 200 kilo. Drogen odlas i Östafrika och fraktas på några dagar efter skörden via Holland eller Storbritannien till Norden. Den missbrukas i Sverige främst i avgränsade invandrargrupper av svensksomalier.

Etiketter:

Annonser