Flera fortsätter röka efter hjärtinfarkt

STOCKHOLM Endast dryga häften av de rökare som drabbats av hjärtinfarkt klarar att fimpa. Ett år efter infarkten är i snitt 55 procent av dem rökfria, men skillnaderna är stora mellan sjukhusen, visar en rapport från Hjärt-Lungfonden.

Rökning är en av de främsta riskorsakerna för hjärt-kärlsjukdomar, risken att drabbas är fem gånger högre före 50 års ålder för rökare.

Ändå är nikotinsuget stort för patienter som drabbats av hjärtinfarkt, bara drygt varannan är rökfri ett år efteråt. Detta trots att rökstopp kan undvika en ny infarkt.

Olikheterna är dock stora mellan landets sjukhus, visar Hjärt-Lungfondens kartläggning Hjärtrapporten 2010. Falu lasarett redovisar att hela 88 procent av hjärtinfarktpatienterna är rökfria ett år senare. Sämst resultat har Enköpings lasarett där bara 27 procent av infarktpatienterna inte röker ett år senare.

– Sjukvården har ett stort ansvar att hjälpa hjärtinfarktspatienter att sluta röka. Att antalet patienter som lyckas sluta röka varierar så kraftigt speglar bland annat hur olika sjukhusens insatser är för att motivera patienterna till rökstopp, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i en kommentar.

Skillnaderna kan bero på faktorer som inkomst och utbildningsnivå bland patienterna. Men även hur aktivt sjukhusets personal arbetar med rökavvänjning. I exempelvis Falun berättar ofta personalen frö patienterna om hälsovinster med att sluta röka. Dessutom får de gå i en hjärtskola med bland annat rökavvänjning, fysisk träning och matlagning. Dessutom erbjuds individuellt stöd.

Hjärt-Lungfonden anser att även om allt fler sjukhus förbättrar sin akuta hjärtsjukvård, så finns mycket kvar att göra. Ett 20-tal sjukhus har dåliga resultat. Samtidigt efterlyser fonden mer forskning för att utveckla effektivare metoder för att hjälpa patienter att sluta röka.

• Hjärtinfarkt är enskilt vanligaste dödsorsak i landet – tio procent av alla manliga dödsfall och 13 procent av kvinnliga dödsfall härleds till infarkt. Varje år drabbas omkring 36 000 svenskar av en infarkt och 12 procent får en ny inom ett år. Förutom rökning är övervikt, diabetes, ålder och ärftlighet riskfaktorer.

Etiketter:

Annonser