Twitter ersätter tystade medier i Mexiko

MEXICO CITY I knarkvåldets Mexiko har kriminella gängs dödshot börjat tysta traditionell mediebevakning. Nu publicerar istället anonyma bloggare och twittrare nyheter och videofilm om terrorn. /President Calderon uppvaktades nyligen om hotet mot pressfriheten.

I många av de våldsdrabbade delstaterna i Mexiko har media blivit mer uppmärksammade för vad de inte rapporterar. Nu fylls hålen efter tystad media-rapporteringen om knarkgängens illdåd av bloggare och twittrare, rapporterar The Guardian.

@Reynosafollow, från nordliga gränsstaden Reynosa, skrev nyligen om “skottlossning nere vid floden, ett okänt antal dödsoffer“. En annan skrev “att den kriminellt organiserade vägspärren utanför San Fernando va borta“ och en tredje “såg just polisbefäl som informerade en grupp kartellmedlemmar, var marinens vägspärrar är belägna“.

De nya nyhetskanalerna på nätet publicerar dagligen bilder och händelser som inga traditionella medier vågar rapportera om.

Flera massmedier har tystnat sedan deras medarbetare dödshotats eller rent av mördats. Efter upptrappningen av knarkriget i december 2006 har hittills ett 30-tal journalister mördats i Mexiko.

Om allvarliga händelser, såsom timslånga eldstrider mellan gangsters och militär, granatattacker vid köpcentra och kidnappade journalister, nämns ibland knappt ett ord.

En journalist vid en lokal tidning som hotats till livet, sedan hon skrev en artikel om en officiell rapport, har intagit en lägre profil och skriver bara om det som godkänts av den lokala kartellen.
– Ibland när en särskilt allvarlig händelse inträffar, publicerar jag på twitter. Detta särskilt när jag vet att ingen annan vågar skriva om saken, berättar hon för i Guardian.

“Knarkbloggen“, El Blog del Narco, startades i mars och har regelbundet lagt ut material som mejlats dit – bilder, videofilmer och texter. Materialet publiceras oredigerat och i sin helhet utan kommentarer. Resultatet är en skräckens katalog som inte ens de relativt trygga redaktionerna i huvudstaden Mexico City vågar publicera.

Nyligen utlagt material på bloggen: en videoinspelning av förhör och därefter avrättning av fyra misstänkta inhyrda mördare. Bilder av två huvuden på ett biltak, kropparna i bilens baksäte. En video där mexikanska armén upptäckt en fastighet som använts för tortyr.

Material kommer också direkt från de kriminella gängen, men i en epost-intervju med Guardian uppger en anonym administratör att han inte har någon direkt koppling med dem.
– Vi publicerar det material som kommer in till oss, berättar han i intervjun och tillägger att bloggen har fyra miljoner besökare per vecka.

Alla nyhetsmedier i Mexiko har dock inte helt slutat rapportera om kartellernas framfart, även om de reducerat undersökande journalistik. I den våldsdrabbade staden Ciudad Juárez redogör journalisterna fortfarande om massakrer och dagliga mord i området.

Stadens största tidning, Diario de Juárez, utsattes nyligen för en attack mot två unga medarbetare, varav den ena avled. Tidningens ledning svarade med att i ett öppet brev på första sidan uppmana gängen att tala om hur och vad media kan skriva om för att undvika ytterligare mord på sin personal.

Om tidningen inte får svar på sin vädjan till kartellerna, kanske nya bloggar och twittrar startas som på andra håll för att fylla tomrummet efter tystad nyhetsbevakning.

Internationella mediaorganisationer uppvaktade nyligen president Felipe Calderon och uttryckte oro över utvecklingen för pressfriheten i Mexiko. Om hur mediarbetare hotas av den organiserade brottsligheten och att lokala myndigheter undviker att utreda hoten ordentligt.

Vid mötet 22 september, strax efter attentatet i Ciudad Juarez, så överlämnade Committee to Protect Journalists (CPJ) och Miami-baserade Inter American Press Association överlämnades en rapport, Silence or Death in Mexico’s Press, om situationen.

Presidenten, inrikesministern och riksåklagaren deltog i mötet. President Calderon sade att han såg allvarligt på läget och att en plan för att skydda journalister från kartellernas våld ska tas fram. Den innefattar bland annat att reagera snabbt, ge hotade mediaanställda få tillgång till rättsligt stöd direkt och en grupp ska tillsättas för att utreda orsakerna bakom de ökade hoten.

PPresidenten beskrev attackerna mot medierna som ett nationellt hot, men att han inte kommer att söka konflikt med drogkartellerna.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser