Stöd för alkoholrestriktioner i Finland

HELSINGFORS/MARIEHAMN Flera skarpa alkoholförslag först fram i Finland. Ett upprop bland parlamentariker om skärpt lag för alkoholreklam får stöd av statsminister Mari Kiviniemi. Och på Åland har lagtinget tagit ställning för att sänka promillegränsen i trafiken till svensk nivå.

Över hälften av Finlands 200 parlamentariker kräver gemensamt striktare regler för marknadsföring av alkohol. Exempelvis att bara – som i tryckta medier i Sverige – få informera och visa produkten, inte som idag tillåta bilder av festande människor.

Frågan har tidigare varit uppe, men alkoholindustrin lobbade hårt emot och en arbetsgrupp på hälsodepartementet valde att avvakta. Nu får de 106 ledamöterna i riksdagen dock stöd av statsminister Kiviniemi (Centern).
– Det här är ett bra initiativ som måste få fortskrida. Det får inte alkoholkonsumtion under kontroll, men det är viktigt att vi inte ger unga fel bild av alkohol, säger hon till Helsinki Sanomat.

Finland fick ökade alkoholproblem efter att ha sänkt alkoholskatter 2004 för att försöka hejda ett spritrace från de baltiska länderna vid deras EU-inträde. De flesta anser att experimentet misslyckades och istället ledde till ökad konsumtion och skador. Alkoholskatterna har senare höjts stegvis och fler åtgärder efterlyses i enkäter.

Även på självstyrande Åland tas steg för att minska alkoholrelaterade problem. En omröstning i lagtinget häromdagen stödde att gränsen för rattfylleri ska sänkas från 0,5 till 0,2 promille alkohol. Förslag till lagändring väntas före valet nästa höst. Majoriteten i lagtinget vill även inför alkolås som alternativ till indraget körkort för den som kör påverkad, rapporterar Ålandstidningen.

Finland har som merparten EU-länder alkoholgräns i trafiken vid 0,5 promille, medan Sverige, Norge och Polen har 0,2 promille och flera länder i Östeuropa 0,0 promille.

Etiketter:

Annonser