Ökade drogproblem i USA:s armé

WASHINGTON Efter nära tio års krig på två fronter visar en ny rapport att drogmissbruk och kriminalitet nått en epidemisk omfattning inom USA:s armé. Samtidigt har disciplinära och andra åtgärder mot missförhållandena sjunkit till en rekordlåg nivå.

I augusti USA drog tillbaka de stridande trupperna tillbaka från Irak, kvar finns officiellt bara rådgivare och lärare. När soldaterna nu återvänt till sina förläggningar i USA ska befälen tackla problem de ignorerat under striderna.

En rapport, publicerad i somras, som skulle belysa det stigande antalet självmord bland soldaterna visar också en epidemisk ökning av drogproblem, kriminella aktiviteter och disciplinbrott. “Narkotika och alkoholmissbruk är ett utmärkande hälsoproblem i armén“, står det i den 350 sidor långa armé-rapporten Health Promotion, Risk Reduction, Suicide Prevention (pdf-fil, 350 sidor).

Armens talesmän erkänner att de står inför ett gigantiskt problem, alkohol- och narkotikamissbruk bland soldaterna har utvecklats till en epidemi, rapporterar McClathy Newspapers.

Tidigare höll amerikanska armén rigoröst på bestämmelserna mot missbruk, men för att få soldaterna färdiga för slagfälten har man skyndat på och slarvat. Drogtester är obligatoriska inom US Army, men 2009 testades inte 78 517 av soldaterna. Enligt arméns statistik uppskattas att 1 311 soldater därför inte avslöjades för narkotikamissbruk.

Den dramatiska ökningen av missbruk bland soldater kom efter 2004 då armén rekryterade 1 000-tals nya rekryter för krigstjänstgöring. Enligt rapporten kan det vara så många som 10 000 nya soldater som hade åkt fast för droger och/eller brott innan de skrev kontrakt med armén. Före 2004 skulle lagförda inte kommit ifråga för tjänstgöring.

– Vi kan inte bara avskeda dessa människor, de har utvecklat ett problem och vi kan då inte bara strunta i att ta hand om dem. En orsak till att de har problem är den situation vi försatt dem i, säger general Peter W Chiarelli och tillägger att han inte vill vara del i en sådan organisation.

Disciplinen bland soldaterna har försämrats markant. Trafikförseelser, rattfyllerier och andra disciplinbrott steg till över 50 500 ifjol. 2004 anmäldes drygt 28 000 disciplinära förseelser.

I Fort Bliss, en arméförläggning nära El Paso i Texas där en pansar bataljon med drygt 1 100 soldater är förlagda, ertappades 70 soldater vid drogtester efter att de kommit hem från Irak. Sju soldater dog av överdoser och vid trafikolyckor.
2001 begicks 302 våldtäkter av amerikanska soldater, förra året 1 015. Förra året begick sammanlagt 160 soldater självmord, första halvåret i år hade 148 soldater tagit sina liv.

Även i Afghanistan har rapporterats om ökade drogproblem bland amerikanska soldater, som Drugnews tidigare rapporterar om.

• Fotnot: Invasionen av Irak inleddes 20 mars 2003 av en koalition där USA och Storbritannien hade ledande roller. 19 augusti 2010 lämnade de utländska trupperna Irak, men 50 000 soldater stannar för rådgivning och utbildning av irakisk militär. I Afghanistan störtades i oktober 2001 talibanregimen av USA-ledda styrkor (som svar på terrorattackerna 11:e september samma år). Antalet amerikanska soldater har där idag ökat till nära 100 000 under Obama-administrationen, som aviserat att de snart ska börja dras tillbaka. Sverige har cirka 500 soldater i Afghanistan.

Etiketter:

Annonser