Sänkt straff i stor haschhärva

VISBY En av de två huvudmännen i haschhärvan på Gotland får sänkt straff från tre till två års fängelse för grovt narkotikabrott. För den andre fastställdes domen på 1,5 års fängelse för narkotikabrott.

Därmed misslyckades åklagaren att övertyga Svea hovrätt om att de båda männen, 54 och 55 år gamla, i samförstånd förvarat och langat cannabis till ett stort antal gotlänningar. Hon hade överklagat tingsrättens dom och ansåg att båda männen skulle dömas till vardera fyra års fängelse.

Polisen slog till efter lång spaning i januari. Då hade ett stort antal “fikamöten“ kartlagts där många kunder fick narkotika från 54-åringen, medan 55-åringen antogs ha skött lagret. Vid tillslaget hittades 1,7 kilo cannabis i den enes verkstad och över ett halvt kilo i den andres bostad.

Men inte heller hovrätten finner det ställt utom allt rimligt tvivel att männen haft denna kontakt. De 155 000 kronor som beslagtogs hos 55-åringen får han behålla då det inte är klart att de kommer från knarkaffärerna, bland annat utifrån att valörerna bara var 500- och 1000-kronorsedlar och saknade fingeravtryck.

Två av hovrättens ledamöter i fredagens dom var dock skiljaktiga och ansåg att 55-åringen borde dömt för grovt narkotikabrott till “ett betydligt längre fängelsestraff än tingsrätten bestämt“, rapporterar medierna på Gotland. För 54-åringen sänktes straffet till två års fängelse då mängden narkotika han ertappats med inte motsvarar tre års straff, anser Svea hovrätt.

I tingsrätten dömdes 33 haschköpare till dagsböter, medan fem personer friades.

Etiketter:

Annonser