Kampanj mot lagliga dödsdroger

SKELLEFTEÅ/STOCKHOLM Unga köper oklassade nätdroger. Flera dödsfall har inträffat. Nu startar fem organisationer ett flerårigt projekt och vänder sig till ungdomar och deras föräldrar. En film på TV4 Fakta i söndags handlade om de lagliga dödsdrogerna.

Nyfikna ungdomar utmanar ödet och testar ännu ej narkotikaklassade droger de kommit över. De utmanar ödet och lägger sina liv i vågskålen.

– Man ser sin kropp som ett laboratorium och det är med sin kropp man forskar, säger en kille i filmen “Lagliga dödsdroger på Internet“ (Youtube-klipp, filmen TV4 Fakta, 12 september klockan 20).

Medverkar i filmen gör Emma Sulkakoski som förlorade sin 17-årige kompis i Åkersberga för två år sedan. Han avled av syntetdrogen DXM, vännerna uppvaktade regeringen och undrade varför drogerna får säljas och stoppas snabbare.

Emma kollade själv upp och upptäckte vilken jättemarknad som det fanns på Internet av lagliga droger. I filmen beställer hon och några vänner preparat från en nätsida. Det är bara ett par knapptryckningar bort. “Det är ett sånt slöseri med liv“, suckar Emma.

Tullen på Arlanda gör flera tusen beslag av preparat i postflödet, exempelvis mefedron, Spice, cannabis, Tramadol och andra piller. Flera av dem har så småningom stoppats med klassning. Men molekyler ändras och nya droger kan åter säljas en tid.

Nu har regeringen lagt ett förslag om att tull och polis ska för skyddsomhänderta oklassade droger som misstänks kan förbjudas senare. Men förslaget har fördröjts i riksdagsprocessen.

I filmen besöker Emma även en rysk kille i Estland som handikappats av metakatinon, hans rörelseförmåga skadades permanent.

Filmens producent är Christer Nyström, MCN Production i Skellefteå. Han hade tidigare gjort film om Parkinsons sjukdom och hjärnoperationer.
– En professor berättade för mig att de här drogerna på några månader gör ungdomar beroende och skadar deras hjärna, så att kroppens rörelseförmåga skadas och påminner om Parkinson, säger han till Drugnews.

Nätdroger når överallt, även Norrland, ifjol avled ett par ungdomar ibland annat Skellefteå hamn och i Gällivare. I möten med föräldrar har Christer Nyström även mött okunskap och självförnekelse, några tror att oklassade preparat är ofarliga och att barnen blir lugna och harmoniska.

– Jag insåg att det var uppåt väggarna och tog kontakt med några frivilligorganisationer för att bilda en enad front, med filmen som utgångspunkt. Man måste upplysa föräldrar vad de unga gör på nätet och inte vara så blåögda, säger Christer Nyström.

Han har fått med sig fem organisationer som nu ska ta fram handlingsmaterial för lärare om nätdroger för att ta upp i samtal med elever och föräldrar. Det planeras ett treårigt projekt för att ta itu med det ökade samhällsproblem som filmen tar upp. För att ge kunskap och påverka attityder.

– Det är jättebra att regeringen vill försöka stoppa nätdroger, men insatser måste både riktas mot utbudssidan och efterfrågan, säger projektledare Linda Nilsson på Riksförbundet narkotikafritt samhälle till Drugnews.

Enligt Linda Nilsson finns det idag en grupp ungdomar som undviker narkotikaklassade droger, men tror att det ofarligt att laborera med dem som inte är förbjudna. På sitt rum har de nya sociala kontakter via internet och kan lätt beställa preparaten.

Hon har i en kartläggning åt Folkhälsoinstitutet kommit fram till att antalet nätbutiker som säljer lagliga droger riktade till svenska marknaden ändå bara är ett tiotal. Övriga lurar köparen på pengar, utan att leverera. Klassning försvårar för säljare och köpare och nya designade preparat som dyker upp anses ofta ha sämre ruseffekt och efterfrågas mindre.

Linda Nilsson vill att drogvaneenkäter framöver börjar ställa frågor även om de “lagliga drogerna“ för att se hur stort problemet egentligen är.

• Handledning för lärare tas nu fram i fokusgrupper och det landsomfattandet projektet beräknas starta nästa år. Studieförbundet NBV som deltar startar pilotstudier med cirklarför föräldrar redan i höst. Övriga organisationer som deltar är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Anhöriga mot droger och Föräldraföreningen mot narkotika.

Etiketter:

Annonser