Hon leder ny narkotikautredning

STOCKHOLM Regeringen har utsett Christina Gynnå Oguz som särskild utredare för att se över hur svensk drogpolitik bättre kan föras ut internationellt och främja respekt för FN:s narkotikakonventioner.

Det blir en veteran som får uppdraget att se över Sveriges internationella engagemang på narkotikaområdet. Departementsrådet Christina Gynnå Oguz har tidigare arbetat inom FN:s narkotikakontrollorgan i Wien, var några år dess lokala chef i Afghanistan och har varit biträdande narkotikasamordnare i Sverige.

Nya missbruksmönster, nya smuggelvägar och nätdroger har förändrat den globala narkotikasituationen.

Den svenska restriktiva narkotikapolicyn ligger fast, enligt regeringen, men är beroende av andra länders synsätt och arbete med drogproblemen. Tendenser finns att luckra upp efterlevnaden av FN-konventionerna som utgör en grundval för de flesta länder.

– Det finns krafter som exempelvis vill legalisera cannabis, mildra synen på missbruk och smuggling, harm-reduction-begreppet är omstritt, utvecklingen i Mexiko oroar. Det är vägar som regeringen inte vill gå, säger Henrik Kjellberg, politisk sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson, till Drugnews.

Vid FN-mötet om narkotika i Wien ifjol blev det tydligt att legaliseringsivrare fått gehör hos några länder för en mer uppgiven drogpolitik. Det blev en väckarklocka för svenska folkhälsoministern, som deltog i mötet, och som nu initierat utredningen.

Utredaren ska kartlägga och föreslå nya arbetsformer. Hur kontakter kan knytas, allianser bildas och hur svensk narkotikapolitik kan föras ut och försvara FN-konventionerna mer samordnat och effektivt inom EU och internationellt.

Utredningen ska senast redovisas 31 augusti 2011.

Etiketter:

Annonser