Alliansen: höjd skatt på tobak och alkohol

STOCKHOLM Borgerliga alliansen avser höja punktskatter för alkohol och tobak med cirka 13 respektive 8 procent om man får väljarnas förtroende. Det framgår i det “Jobbmanifest“ som lades fram i torsdags.

Valmanifestet presenterades av de borgerliga partiledarna i Stockholm och handlar mycket om budget, arbetslinje och politiken för åren 2010-2014 om man får behålla regeringsmakten. Pensionärer, studenter och ensamstående föräldrar framstår av kommentatorer som privatekonomiska vinnare, medan sjuka och arbetslösa prioriteras lägre.

Men i manifestet framgår även hur alliansen ser på andra frågor – exempelvis alkohol, narkotika och tobak.
“Alkoholens sociala och medicinska skadeverkningar måste bekämpas. En minskad
alkoholkonsumtion förbättrar hälsan och minskar många sociala problem. Systembolaget ska kvarstå i statlig ägo. Försäljningsmonopolet och en aktiv prispolitik utgör centrala verktyg i detta arbete, men mer behöver göras. Vår politik syftar till ett samhälle fritt från narkotika och dopning och ett minskat tobaksbruk. Barn och unga är en särskilt angelägen grupp“,
står det i manifestet.

Som ett konkret förslag för att minska skadorna så vill alliansen höja skatten på bl. a öl och vin med cirka 13 procent och tobak med cirka 8 procent. Det skulle ge ökade skatteintäkter på cirka 1,8 miljarder kronor (1,1 + 0,7 mrd). Det är totalt något lägre än de höjningar de rödgröna tidigare aviserat från årsskiftet som skulle ge runt två miljarder kronor (1,4 + 0,6 mrd).

Ett förslag om halverad tjänstemoms för bland annat restauranger finns också med, men sänkningen ska inte omfatta alkoholdrycker, sade folkhälsoministern tidigare i veckan.

De borgerliga partierna pekar i manifestet om rättsliga frågor på att sambandet är starkt mellan alkohol och våldsbrott. Insatser för att minska konsumtion av alkohol och narkotika framhålls som viktigt i brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete.

Under alliansens regeringstid har gjorts stora satsningar på folkhälsa och rättsväsende. Exempelvis har en ny tobakslag antagits och man har lagt förslag till nya alkohol- och narkotikalagar som inte ännu hunnit behandlats i riksdagen. Idag finns över 20 000 poliser (+ 2800 poliser) för att öka tryggheten. En omstridd skärpning för att kunna drogtesta minderåriga har drivits igenom. Nu reser alliansen i manifestet även krav på snabbare handläggning av ungdomars misstänka brottslighet hos domstolarna.

• Fotnot: Borgerliga partiernas “Jobbmanifestet“ (pdf-fil, 48 sidor).

Etiketter:

Annonser