Bara var femte missbrukare får vård

STOCKHOLM Missbruk av alkohol och narkotika är ett stort och växande problem, men bara var femte beroende får vård eller behandling, enligt regeringens särskilde utredare Gerhard Larsson som efterlyser större fokus på missbruksvård. Idag är över en halv miljon svenskar missbrukare.

“Det dolda missbruket är omfattande – en tickande bomb“, skriver Gerhard Larsson på DN Debatt och presenterar nya siffor över antalet missbrukare i landet och slår fast att alkohol är största problemet.

De tio senaste åren har missbruk av alkohol ökat med 20 procent och narkotika med 15 procent. Cirka 330 000 har ett alkoholberoende, nära 80 000 använder narkotika riskabelt och 29 500 har ett tungt missbruk. Utredaren skattar antalet läkemedelsmissbrukare till 65 000 personer och att det finns omkring 10 000 frekventa dopinganvändare.

Men bara var femte av dessa är kända och får samhällets hjälp, enligt Gerhard Larsson som ser stora brister i vården. Ansvaret för missbruksvård är uppdelat mellan landsting och kommuner, utbudet är otillräckligt och mycket ojämnt fördelat över landet. Det leder till att många faller mellan stolarna och inte får hjälp.

Gerhard Larsson pekar bland annat på att läkemedelsbehandling är en undernyttjad strategi i Sverige, både för alkohol- och narkotikaberoende – idag ligger tyngdpunkten på psykosocial behandling. Att huvudmannafrågan måste lösas och evidensbaserade insatser mer ska nyttjas, och att vårdgarantier (start för insatser inom korta tidsramar) bör övervägas.

“Utvecklingen av den svenska missbruks- och beroendevården kräver också att vi kritiskt utvärderar vårdens innehåll och organisation och med öppet sinne tar del av utvecklingen i andra länder“, skriver Gerhard Larsson som före årsskiftet till regeringen ska lämna förslag till åtgärder.

• DEBATT/ Behovet av en vårdgaranti är uppenbart när bara en av fem får tillgång till den vård man behöver, menar Alice Åström, Vänsterpartiets vice ordförande i ett utspel. Hon uppger att utredarens rapport visar att regeringens politik “låter missbruket och därmed det mänskliga lidandet öka“.
V- och S-debattörer har grälat med regeringens Beatrice Ask (M) och Maria Larsson (KD) i Aftonbladet om konsumtionsförbudet för narkotika (vilket V vill avskaffa) och om en rödgrön regering skulle öppna för steg i en drogliberal riktning.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser