Förslag klassa fler drogtillsatser

ÖSTERSUND Folkhälsoinstitutet föreslår narkotikaklassning av fyra nya syntetiska cannabinoider och att elva ska klassas som hälsofarlig vara. De förekommer ofta som tillsatser i olika växtblandningar som säljs via internet, typ Spice.

Redan tidigare har ett tiotal syntetiska cannabinoider klassats i Sverige. De fyra nya substanser som i ansökan till regeringen föreslås narkotikaklassas benämns JWH-081, JWH-200, JWH-250 och JWH-398. Dessutom att elva andra cannabinoider ska betraktas som hälsofarlig vara.

Ett flertal EU-länder har redan någon slags reglering av substanserna. De förekommer ofta i olika växtberedningar avsedda för att rökas, men kan även vara tillsatser i andra preparat avsedda för missbruk.

Dessutom föreslås att katinonerna nafyron, n-etylkatinon och tre ersättningsvarianter av fluormetkatinon att klassas som narkotika. Likaså vill Folkhälsoinstitutet omklassa 1-bensylpiperazin och metylon från hälsofarlig vara till narkotika.

Narkotikaklassning ger förutom en signal om farlighet även polis och tull större möjlighet att ingripa mot produkter där sådana substanser misstänks förekomma.

Etiketter:

Annonser