Brittisk inrikesminister: Tuffare tag mot alkohol

LONDON Den nya konservativa inrikesministern Theresa May slår fast att de liberaliseringar som genomfördes i alkoholpolitiken i England har misslyckats. ”De fördelar som utlovades med en dygnetruntserveringens kafékultur har inte visat sig”, säger hon.

Den nya koaliationsregeringen mellan de Konservativa och Liberaldemokraterna har presenterat ett antal förslag som framför allt ska stärka polisens och de lokala myndigheternas inflytandet över serveringstillstånden. Förslagen går nu ut på remiss.

Det var 2003 som Labourregeringen beslutade alkohol skulle få serveras dygnet runt och pubar och andra serveringsställen inte längre skulle behöva upphör med alkoholserveringen klockan 23. Syftet var att avdramatisera alkoholen och därmed minska de stora ordningsproblemen i samband med alkoholservering i Storbritannien.

Beslutet genomfördes 2005 , men de Konservativa och Liberaldemokraterna har hela tiden kritiserat beslutet och en översyn av serveringsbestämmelserna är en del av de båda partiernas koalitionsöverenskommelse.

Inrikesminister Theresa May motiverar översynen med att de fördelar som utlovades med en dygnetruntserveringens kafékultur inte har sig. Istället har antalet alkoholrelaterade problem och brott och ordningsstörningar i ökat.

Enligt den brittiska regeringen skedde det i fjol nästan en miljon alkoholrelaterade våldsbrott, en femtedel av dem på eller i anslutning till en pub eller klubb.

De förslag som regeringen presenterar innebär bland annat att man tänker förbjuda att sälja alkohol till underpris och regeringen utlovar också en översyn av alkoholskatterna och priser ”för att säkerställa att det angriper berusningsdrickande utan att orättvist straffa ansvarsfulla alkoholkonsumenter, pubar och viktiga lokala industrier”.

De viktigaste punkterna handlar om att ge lokala myndigheter och polisen mycket större befogenheter att dra in, eller vägra att bevilja, serveringstillstånd till de ställen som orsakar problem. Det ska också vara möjligt att premanent stänga en affär eller bar som återkommande säljer alkohol till barn. De maximala böterna för den som säljer alkohol till underåriga kommer enligt förslaget att fördubblas till 20 000 pund, motsvarande omkring 220 000 svenska kronor.

Det förslås inte en återgång till de gamla reglerna med stopp för servering vid klockan 23, men ett av förslagen är att de lokala myndigheterna ska få ta ut en högra avgift för de som vill ha tillstånd att servera alkohol sent på natten.

Förslagen omfattar lagstiftningen i England och Wales, som är de områden i Storbritannien som omfattas av lagstiftning från det brittiska parlamentet i dessa frågor.

Fotnot: Läs inrikesministerns pressmeddelande här:
Overhauling the Licensing Act

Etiketter:

Annonser