OK diskriminera utlänningar i coffee-shops

LUXEMBURG Staden Maastricht gör inget fel när den begränsar tillträdet till så kallade coffee-shops för personer som inte bor i Nederländerna. Det slår generaladvokaten fast i ett förslag till avgörande i EU-domstolen.

Som ett led i en hårdnaden narkotikapolitik och för att komma till rätta med ordningsproblem i samband med narkotikaturism har staden Maastricht infört ett förbud för andra än dem som är bosatta i Nederländerna att besöka coffee-shops i staden. Förbudet strider inte mot förbudet att diskriminera EU-medborgare, enligt EU-domstolens generaladvokat Yves Bot.

Bakgrunden till förbudet är dels den störning av den allmänna ordningen som narkotikaturisterna ger upphov till, dels den påverkan den har på omkringliggande länder. Enligt Maastrichts borgmästar lockade kommunens 14 coffee-shops omkring 3,9 miljoner besökare varje år och 70 procent av dem från andra länder.

Kommunfullmäktige i Maastricht beslutade 2006 att förbjuda andra än dem som är bosatta att besöka coffee-shops. Borgmästaren fick också rätt att stänga coffee-shops som bröt mot regeln. Detta inträffade för en ägare, som valde att försöka få saken prövat holländsk förvaltningsdomstol, som i sin tur begärt ett förhandsyttrande från EU-domstolen.

Generaladvokaten är tydlig i sitt yttrande – EU:s fördrag kan inte i något fall legitimera handel med ett narkotiskt preparat som även om det tolereras av en av medlemsstaterna i unionen. Därmed omfattas inte coffee-shops av den fria rörlighet för tjänster som finns fastslagen i EU-fördraget.

Generaladvokaten gör också det ovanliga att svara på mer än vad den nationella domstolen frågar om. Han anser att målet också måste prövas mot bakgrund av bestämmelserna om en medlemsstats skyldighet att upprätthålla nationell och europeisk allmän ordning. Den bestämmelse som införts i Maastricht syftar just till att motverka narkotikaturism och därmed upprätthålla den allmänna ordningen.

Generaladvoktatens yttrande är rådgivande och även om domstolen i de flesta fall kommer till samma slutsats, händer det att det slutliga resultatet av processen blir ett annat än det som generaladvokaten föreslog.

I avvaktan på slutligt rättsligt ställningstagande tillämpas inte förbudet mot andra än holländare att besöka coffee-shops.

Fotnot: Generaladvokatens yttrande finns här: Mål C‑137/09

Etiketter:

Annonser