Minst 77 000 knarkar regelbundet

ÖSTERSUND 77 000 svenskar – två procent av männen och 0,9 procent av kvinnorna – har knarkat senaste månaden. Cirka 940 000 invånare har använt narkotika någon gång i livet. Det framgår av en färsk kartläggning av Folkhälsoinstitutet. Det är fler än tidigare känt.

I nya rapporten “Narkotikabruket i Sverige“ redovisas flera studier om droganvändare och deras livssituation. I den största enkäten har 58 000 slumpvis utvalda personer i åldrarna 15 till 64 år tillfrågats. För att nå dem med tungt missbruk har också andra metoder använts.

Av de drygt hälften, (52 procent) som besvarade enkäten, uppgav 23,4 procent att männen och 12,3 procent av kvinnorna att de använt narkotika någon gång i livet. Det är omräknat cirka 620 000 män och 320 000 kvinnor i åldrarna 15 till 64 år. Av dessa har 1,3 procent (cirka 10 000 personer) att de någon gång injicerat.

Två procent av de tillfrågade männen (omräknat till hela befolkningen blir 53 000 män) och 0,9 procent av kvinnorna (24 000 kvinnor i befolkningen) hade använt narkotika senaste 30 dagarna. I riktade studier beräknas knappt 30 000 personer ha ett gravt missbruk (“problematiskt bruk“) – utifrån registerdata från patientregister och från kriminalvården.

Cannabis är den dominerande drogen, men det noteras även att kokain används mer bland unga kvinnor än deras jämnåriga manliga kompisar. Högs är narkotikaanvändning bland unga män, 15-24 år, och bland kvinnor i åldrarna 25-34 år.

Dessutom finner kartläggningen att cirka 50 000 personer de 30 senaste dagarna använt narkotikaklassade eller andra beroendeskapande läkemedel utan läkarordination. Där dominerar kvinnor (1,3 procent) medan männen är bara hälften (0,6 procent).

Många av narkotikaanvändarna använder flera droger, är storkonsumtenter av tobak och alkohol – 58 procent dricker alkohol riskabelt mycket. Bland läkemedelsanvändarna dricker 72 procent mycket.

Användning av narkotika är vanligare är vanligare i storstadsområden och vanligare bland arbetslösa och personer med ekonomiska problem, hemlösa, psykiskt sjuka och personer med svagt socialt nätverk. Men utbildnings- och inkomstnivå visar dock inga samband med missbruk och flera av droganvändarna har även arbete., enligt FHI:s studie.

Men olika livsvillkor för män och kvinnor tros spela in.
– Kvinnor med ett frekvent narkotikabruk framstår som betydligt mer utsatta än män, med mindre socialt stöd och en större psykisk sjuklighet, säger läkare Sven Andréasson, drogexpert på Statens folkhälsoinstitut, i en kommentar.

Han hoppas att vården ska bli bättre på att hitta svenskars dolda drogmissbruk i framtiden.

• Fotnot: FHI:s rapport “Narkotikabruket i Sverige“ (pdf-fil, 265 sidor).

Etiketter:

Annonser