35 dömda i haschhärva på Gotland

VISBY Domarna i den stora haschhärvan på Gotland gick inte åklagarens väg. De misstänkta huvudmännen döms till tre år respektive 1,5 års fängelse, medan 33 åtalade köpare får dagsböter och fem personer frias.

Fredagens domar handlar om ett av de största knarkmålen på Gotland och rättegången mot de 40 åtalade höll på i elva dagar.

Två drygt 50-åriga män greps i slutet av januari av polis efter en längre tids spaning. Den ene hade 1,7 kilo cannabis i sin verkstad och den andre nära 1,5 kilo av drogen på sig och över ett halvt kilo hemma i sin bostad.

Åklagaren anser att de båda samarbetat och i flera år ordnat en omfattande försäljning till invånare på ön, oftast väl etablerade och inte tidigare kända av polisen. I långa inspelade telefonsamtal framgår också att hundratals “fikamöten“, då 53-åringen överlåtit narkotika till köparna medan 55-åringen skött lagret, enligt åklagaren.

Tingsrätten uppger i domen i fredags att mycket talar för att det kan vara så, men anser inte det “bortom rimligt tvivel“ visat att de båda männen haft denna kontakt.

Därför döms bara 53-åringen för grovt narkotikabrott och ett längre fängelsestraff för knarkhandeln, medan 55-åringen bara döms till halva tiden för narkotikabrott för sitt innehav. Två av nämndemännen ansåg att åklagarens bevisning höll och att de båda borde dömts för grovt brott för handeln till fyra års fängelse vardera, rapporterar Gotlands Tidningar.

De båda huvudmisstänkta i härvan ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft. Men tingsrätten häver ett beslag på 155 000 kronor i kontanter som gjorts hos en av männen. 33 av de 38 åtalade haschköparna döms för ringa narkotikabrott till dagsböter mellan 15 och 120 dagsböter. Övriga frias, enligt domen.

Etiketter:

Annonser