Nätdroger växande problem

STOCKHOLM På Internet finns vilka droger som helst, när som helst, var som helst, sade Cecilia Fant från Rikskriminalpolisen, på ett seminarium vid World Forum Against Drugs nyligen.

– Droger på nätet är ett växande problem i Sverige, berättade Linda Nilsson som gjort en studie för Folkhälsoinstitutet. Det är en marknad som snabbt ändrats, nya webbplatser dyker upp och byter namn.

Via olika nätplatser kan man få tag på receptbelagda mediciner, anabola steroider, narkotika, designade droger och andra substanser. Att Internet är gränslöst och att en del droger inte hunnits analyseras och förbjudas ställer till stora problem för polisen, berättade Cecilia Fant.
Så fort en drog blir narkotikaklassad kommer ofta en ny med liknande kemisk struktur.

Internet drar även till sig nya aktörer, inte bara kriminella, utan också affärsmän som lockas av nätets anonymitet och att nå nya kunder, exempelvis ungdomar.

Brittiskan Kathy Gyngell, från Center for Policy Studies, som också medverkade i seminariet, är kritisk till narkotikapolitiken i Storbritannien. Hon anser att den inte är redo för de utmaningar som nätet ställer. Hennes analys och rapport, “The Phoney War on Drugs“ (pdf-fil), ifjol väckte stor uppmärksamhet och debatt.

• I Storbritannien ska nu en mer generisk klassning av nya droger prövas. Medan regeringen i Sverige i veckan lade fram lagförslag om att tull och polis ska kunna omhänderta och förstöra misstänkta substanser som kan komma att förbjudas och Foilklhälsoinstitutet ska få en mer offensiv roll och kunna köpa in droger för analys.

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Etiketter:

Annonser