Latinamerikanska städer mot droger

STOCKHOLM Fattigdom, kriminalitet och legalisering av droger är hinder för Latinamerikas utveckling. Det framhölls på ett seminarie nyligen i Stockholm.

– Fattigdom och brottslighet är ett hinder för utveckling och välmående, konstaterade Mina Seinfeld de Carakushansky, ordförande för Brazilian Humanitarians in Action.

På den stora konferensen World Forum nyligen i Stockholm presenterade hon tillsammans med Juan Alberto Yaria från Argentina projektet “Preventive cities in Latin America“, latinamerikanska städer som förebygger mot drogproblem.

Mina Seinfeld berättade om hur man i flera städer lokalt samarbetar med skolor, hälsocentraler, idrottsföreningar och andra organisationer. Det gäller att övertyga beslutsfattare om att narkotika skadar samhället, men att det finns lösningar.

Bland annat i Buenos Aires har arbetet varit framgångsrikt. Men det är ofta lättare att nå resultat i små städer än i stora.

Preventive cities har arrangerat konferenser över hela Latinamerika. I flera länder har en uppgivenhet ökat och avkriminalisering av droger förespråkas och prövas.

På ett internationellt möte i Mexiko förra hösten så antog dock 3 000 delegater från olika folkrörelser en resolution med uppmaning om att inte legalisera cannabis och andra droger.

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Etiketter:

Annonser