“Misslyckad finsk gårdsförsäljning“

HELSINGFORS/STOCKHOLM Gårdsförsäljning av alkohol har misslyckats i Finland. Det hävdar IOGT-NTO som studerat de finska gårdarnas lönsamhet och EU-kommissionens avvaktande inställning och nu varnar för riskerna om Sverige skulle följa efter.

Nya siffror från det finska exemplet, som ihärdigt används i debatten i Sverige, visar att antalet vingårdar sjunkit från 49 till 36 efter dålig lönsamhet. De sysselsätter bara ett 100-tal personer i produktion och försäljning av vin.

Därtill har EU-kommissionen blivit hårdare i tonen mot det försöket sedan Finland även vill starta med försäljning av fruktlikörer på gårdar. Detta samtidigt som landet, såsom Sverige, har detaljhandelsmonopol på alkohol.

EU-kommissionen skulle motsätta sig de föreslagna ändringarna i finska alkohollagen för att öppna för utökad gårdsförsäljning, som vore ett sätt att kringgå det statliga monopolet, enligt ett EU-brev till Finland.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO varnar nu för att det finska exemplet borde stämma till eftertanke för dem som vill att Sverige också ska öppna för gårdsförsäljning av alkohol.

– Finland riskerar sin rätt att behålla detaljhandelsmonopolet, säger förbundsordförande Anna Carlstedt, som även skriver på DN-debatt i frågan.
– Att införa gårdsförsäljning i Sverige som det ser ut nu skulle vara högst oansvarigt. Det här är ytterligare ett exempel på hur regeringen prioriterar näringen framför folkhälsan, säger hon.

• Borgerliga alliansen var oenig om gårdsförsäljning, och lade ånyo ut frågan på en snabbutredning trots att tidigare alkoholutredaren avrådde. Hon ansåg att det skulle kunna hota Systembolagets monopol, en av de sista grundpelarna i en restriktiv alkoholpolitik.
Den rödgröna oppositionen har avvisat gårdsförsäljning av alkohol.

Etiketter:

Annonser