Två ton kokain i beslag i Gambia

BANJUL Ett beslag på över två ton kokain har gjorts i Gambia i Västafrika. En internationell grupp på tolv personer som åtalats för ett annat mindre kokainbeslag misstänks ha koppling till rekordbeslaget som tros varit på väg till Europa.

De misstänkta, varav flera är från Holland, några från Venezuela och andra från Västafrikanska länder, åkte förra månaden fast för smuggling och innehav av tre kilo kokain.

I onsdags ställdes de tolv misstänkta inför rätta i Gambias huvudstad Banjul. De är åtalade för det mindre innehavet, men dagen innan hittades ytterligare 2,1 ton kokain som tros ha smugglats till Gambia av gruppen.

De hade satts i förvar i väntan på rättegång, men under tiden har brittiska narkotikapoliser i samarbete med gambianska myndigheter hittat kokainet som de knyter till gruppen. Delar av beslaget på 2,1 ton gjordes på en ö nära kusten, resten i ett underjordiskt lager nära huvudstaden Banjul, rapporterar AP.
Värdet är uppåt en miljard kronor i missbrukarled i Europa.

Västafrika är hårt drabbat av ökad transitsmuggling och omlastning av kokain från Sydamerika till Europa och USA. Det för med sig korruption, kriminalitet och ett omfattande lokalt missbruk.

Förra veckan togs fyra ton kokain i beslag i Liberia, den gången hade smugglarna försökt korrumpera presidentens son och landets säkerhetsminister. Detta misslyckades dock då dessa samarbetade med amerikanska narkotikaagenter i DEA.

Etiketter:

Annonser