Studentflaken stoppas i Stockholm

STOCKHOLM Studentkortege på lastbilsflak förbjuds från måndag i centrala Stockholm. Det hänvisas till många gatuarbeten, men även till olyckor och oordning kring de ofta alkoholindränkta tillställningarna.

Trafikkontorets informationschef Mats Freij uppger för flera medier att beslutet att förbjuda flaken främst utgår från gatuarbeten och bristande framkomlighet. Flera av arbetena görs inför kronprinsessbrölloppet senare i juni.

Drugnews har i reportage berättat om hur flera studentflak rullat i veckan i central Stockholm, med firande avgångsklasser som drack och sprutade dricka på varandra och brölade sånger. Men flera av de drygt 10 000 gymnasieelever som nu går ut skolan har ännu inte hunnit åka.

Efter olyckor och fyllerier i samband med korteger 2007 har polisen skärpt regler och tillsyn av säkerheten. Men olyckor inträffar ändå, senaste i fredags eftermiddag ramlade en ung man från ett flak utanför varuhuset NK i centrala Stockholm och skadades allvarligt. Och trafikens framkomlighet begränsas kraftigt på flera gator.

Åsikterna om studentflaken är många.
– Det är ett jäkla oskick och ett allmänt drängbeteende, en bakvänd kultur som sprider sig när man ska spruta ner varandra med öl, cider och vin och supa sig redlösa. Sedan ska den berusade studenten hem till familjen och fira. Jag tycker det har gått över alla gränser och att polisen faktiskt borde kolla upp om det går rätt till detta och att somliga åkare inte går över gränserna för vad som är lagligt, säger Ingemar Syring, kommunpolitiker (M) i Huddinge, till Drugnews.

Stockholms kommun beslut att mitt i examenstider stoppa studentflaken välkomnas inte av avgångseleverna.
– Detta kommer som en chock för oss, ingen visste om det, säger Benjamin Burstein, som pluggat vid Frans Schartaus gymnasiet, till Aftonbladet. Det känns som att man blivit lurad på sitt livs första dag, tillägger han.

• Men har det inte varit en hel del stök?, undrar Aftonbladets reporter.
– Det har förekommit. Och man borde kanske införa lite regler, kanske minska antalet personer på flaken, eller ta bort alkoholen. Det finns mycket man kan göra. Men då borde man också föra en öppen dialog med oss studenter kring det här. Det har inte hänt, säger Benjamin Burstein som tror att det inte finns en enda student som stöder ett beslut.

Studentflaken kan dock bli en politisk valfråga. Oppositionsborgarrådet Carin Jämtlin (S) hotar med att riva upp majoritetens beslut. Hon säger i ett pressmeddelandeatt förbudet bryter mot är en uppskattad tradition i examenstider och att det är orättvist, då flera studentflak redan fått rulla i år och andra hade planerats.

Etiketter:

Annonser