Hög alkoholkonsumtion ökar cancerrisk

2000-12-11 14:49 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Alkoholmissbruk ökar dramatiskt risken för cancer. Och ju tidigare missbruket börjar desto mer ökar risken. Det menar överläkare Lennart Hardell och docent Sören Sigvardsson i en DN-debatt-artikel utifrån en stor studie de gjort.

Genom att samköra register från kommunernas nykterhetsnämnder (som fanns mellan 1917 och 1977) med Socialstyrelsens cancerregister (startades 1958) har 15 508 kvinnliga alkoholister jämförts med lika många kvinnor utan missbruksproblem. Ingen hänsyn har i studien tagits till levnadsförhållanden, yrke, rökning etc.

När de båda grupperna kontrollerats i cancerregistret visade det sig att 1149 av kvinnorna med kända alkoholproblem och 704 ur kontrollgruppen hade drabbats av någon form av cancer.
”Detta gav en statistisk säkerhetsställd överrisk för cancer om 60 procent bland alkoholisterna. Vi hittade ökad risk för cancer i munhåla, svalg, övre luftvägar, lungor, lever, bukspottskörtel och genitalorgan. Riskökningen för bröstcancer var 40 procent”, skriver överläkare Lennart Hardell, regionsjukhuset i Örebro, och docent Sören Sigvardsson, Universitetssjukhuset i Umeå, i artikeln.

När de sedan i nästa steg jämförde åldrar upptäckte forskarna att bland kvinnor som registrerats hos nykterhetsnämnderna före 45 års ålder var cancerrisken för all cancer 80 procent högre och för bröstcancer 60 procent jämfört med kontrollgruppen.
Mot den bakgrunden oroas Hardell och Sigvardsson särskilt över att svenska ungdomar gör alkoholdebut allt tidigare.
”Våra resultat visar att gruppen av ungdomar med sådana alkoholvanor löper en betydande risk att drabbas av alkoholrelaterad cancer, som debuterar i yngre ålder än vanligen för cancer”, fortsätter forskarna.

Alkohol påstås i ibland ha skyddande verkan för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa eventuella positiva effekter har dock endast noterats hos män över 40 och kvinnor över 50 års ålder.
”Det är därför viktigt att en alkoholpolitik förs som förebygger att alkoholvanor grundläggs i ung ålder och därmed risken för missbruksproblem med åren”, avslutar Lennart Hardell och Sören Sigvardsson.

Läs mer i DrugNews:
Ny studie: alkohol vanligt vid onaturlig död

Etiketter:

Annonser