Hårdare regler mot sjöfylleri

STOCKHOLM Från juni skärps reglerna mot sjöfylleri. Särskilt för förare av snabba och större båtar, från 15 knop eller minst tio meter långa, när en nedre promillegräns på 0,2 införs till.

Lagändringen tog lång tid att enas kring för riksdagen, men är efterlängtad för att få bort supandet på sjön. Särskilt sommartid inträffar ofta alkoholrelaterade olyckor på sjön.

Det är främst sjöpolisen och kustbevakningen som från 1 juni slumpmässigt får alkotesta förare på de lite snabbare och större båtarna.

– Vi får nu samma regler till sjöss som redan gäller på vägarna och det är bra. Jag tror att tiden är mogen för detta. Det är självklart för oss att vara nykter på vägarna och jag tror att samma inställning snart också gäller på sjön, säger Kristina Falk Strand, chef för brottsbekämpningsenheten på Kustbevakningen, i en kommentar.

Den nya lagen gäller både yrkestrafik och fritidssjöfart.
För båtar med skrov under tio meter eller går långsammare än 15 knop gäller samma regler som förut. Förare på dessa båtar kan stoppas och nykterheten kollas om föraren misstänks vara påverkad av alkohol eller andra droger och inte kan framföra båten säkert.

Om den som kör båten har mer än en promille alkohol i kroppen, är mycket påverkad eller framför den farligt, så kan domen bli grovt sjöfylleri.

Etiketter:

Annonser