Amnesty-kritik efter 24-årings död

LONDON/GÖTEBORG Amnesty International kritiserar Sverige för hanteringen av fallet Johan Liljeqvist som dog efter ett våldsamt polisingripande för två år sedan. Bland annat vänder man sig emot systemet att poliser utreder sig själva.

Kritiken lades fram vid en presskonferens i onsdags i London där Amnesty International presenterade sin årsrapport om mänskliga rättigheter i världen.

I rapporten , som innehåller avsnitt om 159 länder, tas även upp den kritik som FN:s människorättskommitté framfört mot Sverige för att inte ha en oberoende instans vid anmälningar om polisvåld. Detta utifrån fallet Johan Liljeqvist.

På väg hem efter en fest i Göteborg i april 2008 var 24-åringen upprörd och slog in en bakruta på en bil. Han hade tidigare bråkat med sin flickvän och var påverkad av LSD.

När polis kom till platsen uppstod ett våldsamt bråk och han brottas ner. Enligt vittnen så hölls Liljeqvist ner på marken ett tag av 4-5 poliser. Han slogs med batong, sprutades med pepparspray, belades med handfängsel och fick andnings- och hjärtstillestånd.

En dryg timme senare bars han medvetslös in på Östra Sjukhusets akutmottagning. Han placerades i respirator, men avled en vecka senare.

Trots flera utredningar och att ett 15-tal poliser varit på platsen så åtalades ingen för övervåldet. Avsnitt ströks ur obduktionsprotokoll och anhöriga vilseleddes om 24-åringens skador. Kritiker menar att det finns likheter med fallet Osmo Vallo, en narkoman i Karlstad, som trycktes ner i en portgång av två poliser så hårt att han avled.

Dagens svenska system där poliser är med och utreder varandra fungerar inte, enligt Amnesty.
– Fallet Johan Liljeqvist är väl ett exempel just på att polisen inte bör utreda sig själva. Man är nu inne på den tredje utredningen och det visar med all tydlighet att man behöver en oberoende instans som utreder polisvåld, säger Lise Bergh, generalsekreterare i svenska sektionen av Amnesty, till Sveriges Radio.

I en kommentar till Amnestys kritik säger justitieminister Beatrice Ask (M) att ett förslag om förtydligande om vikten av oberoende vid utredningar om hur poliser sköter sina arbetsuppgifter är på gång.

Etiketter:

Annonser