Costa dubbelt prisad för FN-insats

STOCKHOLM Vid invigningen av World Forum Against Drugs tilldelades avgående chefen för FN:s narkotikakontroll, Antonio Maria Costa, två priser för sin kamp mot världens drogproblem.

Dels ett nyinstiftat pris, The Nils Bejerot Award efter den framlidne svenska socialläkaren som lade grunden till svensk restriktiv narkotikapolitik. Dels ett pris från Drug Free America Foundation – The Moxie Award – för sitt mod att stå emot legaliseringsrörelser.

Costa är överraskad, men mycket nöjd över priserna.
– Det är ärofyllt, men jag vill lämna över dem till världens folk som kämpar mot drogproblem, säger en rörd Antonio Maria Costa till Drugnews.

Vi träffas på hans hotell en stund efter prisutdelningen. Costa har sedan 2002 varit i ledningen för den FN-myndighet som granskar drogsituationen i världen och hur medlemsstaternas sköter sin narkotikakontroll enligt de internationella konventionerna.

De åtta gångna åren har drogproblem mer börjat ses som hälsofrågor, inte brott. En utveckling som Costa applåderar.
– Rätten till hälsa är centralt. Drogberoende ska till sjukhus och få vård, inte kastas i fängelse. Det behövs en balanserad politik med även förebyggande insatser och tillgångskontroll, säger han.

Han tycker att narkotikakontrollen överlag i världen fungerar, även om blodiga, drogrelaterade strider pågår i länder som Afghanistan och Mexiko. Kokainproduktion har minskat senare år. Men det behövs globalt samarbete och han välkomnar både USA:s nya, mer humana narkotikastrategi och det folkrörelsebaserade nätverket World Federation Against Drug som arrangerar konferensen i Stockholm.

Under åren har han hamnat i flera diskussioner med lobbygrupper som ropar på mer harm-reduction (skadelindring). Men han är trött på dessa försöka att bara minska konsekvenserna med droganvändning, inte försöka få dem att bli drogfria.

– Det är inte modernt att resonera som harm-reduction-rörelsen, en liten med högljudd grupp som egentligen vill legalisera. Istället bör mänskliga rättigheter, rätten till hälsa och drogfri barndom sättas i centrum, säger Costa.

Narkotikamissbruk hindrar även att många fattiga länder utvecklas och skapar istället otrygghet och instabilitet. Han kommer just från en resa i Afrika och har mött kriminalitet och rädsla i Nairobi i spåren av crack-rökande ungdomsgäng.

Han vet inte vem som efterträder honom när han slutar som exekutiv chef för UNODC i sommar. Men vet vad han själv gärna skulle göra.

– Jag skulle gärna arbeta söder om Sahara. Afrika lider – fattigdom, växande drogproblem och transitsmuggling. Där skulle jag vilja hjälpa till, men Gud vet vad jag gör i framtiden.

Säger Antonio Maria Costa, skrattar till och skyndar ut till en väntande taxi. Han kom via Istanbul och Nairobi till Stockholm. Nu väntar Wien, Rom och Bryssel.

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Etiketter:

Annonser