Konferens och musikfest mot droger

STOCKHOLM På måndag inleds konferensen World Forum Against Drugs i Stockholm och följs direkt av en marsch till en artisttät musikfest, Music Against Drugs, i Kungsträdgården.

Musikfesten MAD blir en integrerad fristående del av World Forum (WFAD). Det manifesteras på måndag med en gemensam marsch, “walk against drugs“, från Norra Latin till Kungsträdgården i huvudstaden.

– Jag tror på ett bra gensvar på “walken“. Hittills är 320 delegater anmälda till WFAD från 53 länder. Sedan har vi alla besökarna till konferensen och av dem är det säkert många som också vill gå marschen, säger konferensgeneralen Sofia Modig till Drugnews.

World Forum-konferensen startar måndag morgon, den första hölls hösten 2008. Några av världens främsta experter deltar och några huvudtalare är Antonio Maria Costa, chef för FN:s narkotikakontrolorgan, folkhälsominister Maria Larsson och USA:s drogsamordnare Gil Kerlikowske.

Huvudtema är ny forskning om cannabis, drogmissbrukets inverkan på barn och narkotikans påverkan på demokrati och samhälle, bland annat i Afrika. Efter två dagars seminarier och debatter håller nybildade drogrestriktiva organisationen World federation against drugs sin kongress på onsdag.

Men redan på måndag kväll, direkt efter World Forums första konferensdag, arrangeras alltså en stor musikfest mot droger.

– Vi inleder med en “walk“ och den kommer passera “Plattan“ (Sergels torg). En symbolik eftersom den länge varit känd som en plats för missbrukare. Vår promenad är ingen demonstration, men vi vill väcka uppmärksamhet och samtidigt visa att vi står upp för drogfrihet, säger Catherine Carlberg, som håller ihop trådarna för musikfesten, till Drugnews.

Som en signal att det väntar en musikfest leds promenaden till Kungsträdgården av 17 medlemmar ur sambaorkestern och dansöser ur gruppen Maravilna. Promenaden leds av ridande polis och eskorteras av medlemmar ur MC-gruppen Bikers against rape från Huddinge.

I “Kungsan“ väntar program på stora scenen med bland andra Dogge Doggelito och de fem tjejerna i Funky Fresch, Lazee, Denise Lopez, Frispråkarn, Haffa och många andra som uppträder för att manifestera mot droger.

– Man kan ibland tro att musik och narkotika hör ihop när man hör om problem kring olika festivaler. Vi vill med MAD visa att det finns massor av musiker som tar avstånd från droger, säger Christer Karlsson, ordförande i Kriminellas Revansch i Samhället som arrangerar MAD.

Funktionärer vid musikfestivalen kommer från hela Sverige, bland andra medlemmar i Unga Kris.
– Vi kommer ge järnet och dra igång festen ordentligt, säger artisten Dogge till Drugnews.

Välbekant konferencier under musikfesten är programledaren Eva Nazemson.
Andra “ambassadörer“ som medverkar på olika sätt är exempelvis Felix Herngren, Gudrun Schyman, Thorsten Andreasson, Micke Ågren och författarinnan Birgitta Andersson (“Blondie“).

• Fotnot: Utställare från tullen, polisen, flera drogrestriktiva folkrörelser informerar och har aktiviteter. Klättervägg, gyro-snurra och autograftält finns på plats.

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Etiketter:

Annonser