Drogbutik datahackad av kriminella

GÖTEBORG Minns ni nätbutiken Smartbar som försökte sälja ej ännu klassade droger via en godisbutik i Göteborg. Nu har sajten hackats av kriminella som kräver betalt av kunderna för att inte publicera deras namn och adress på Internet.

Det var 11 maj som någon med påstådd koppling till kriminella gänget Original Gangsters tog sig in på Smartbars hemsida och lyckades ta över adminkonto, kundregister och beställningshistorik i databasen.

Utpressarna krävde 10 000 kronor i månaden av Smartbar för att det inte ska hända igen. Då Smartbar vägrade så riktas nu fokus och krav mot nära 2 100 kunderna som via e-post uppmanas betala 500 kronor vardera till OG:s ledare som gömmer sig i Turkiet. Annars ska deras namn, adress och beställningar av olika preparat publiceras på nätet.

Smartbar bekräftar på sin hemsida att nätbutiken hackats och beklagar att kundernas namn kommit på driven. Man hoppas att ingen betalar och påpekar att en publicering skulle vara ett brott mot Personuppgiftslagen. Dataintrånget har polisanmälts 21 maj, enligt uppgifter till Drugnews.

Nu råder febril aktivitet på olika nätforum där uppretade och oroliga Smartbar-kunder diskuterar händelsen och utpressarnas krav.
“(…) Jag har i flera år valt att handla lagliga och dyra varor från internetaffärer som utlovat mig anonymitet för att slippa bryta mot lagen och interagera med småkriminella, men nu helt plötsligt så har jag fått något mycket värre (…)“, skriver en person på Flashback.

“Jag är själv drabbad, undra om dem tänker skicka ut 2099 brev eller hur dem tänkte göra. Jag bryr mig i alla fall inte och tänker inte bidra den svenska maffian mer än jag redan gör“, skriver en annan.

Affärerna på drognätbutiken uppges nu åter vara igång. Ifjol omsatte Smartbar cirka 32 miljoner kronor och säljer fröer, “doftpotpurri“ duschade med “odeklarerade syntetiska tillsatser“, potensmedel etcetera. Företaget sålde tidigare Spice som duschats med syntetiska cannabinoider, men slutade lagom till att de blev narkotikaklassade.

Smartbars försök i april att via återförsäljare sälja direkt över disk gick dock i stöpet sedan karamellhandlaren i centrala Göteborg hoppade av då det blev känt.

Etiketter:

Annonser