Uppsalakrogar serverar minderåriga

UPPSALA Drygt hälften av besökta restauranger i Uppsala serverade alkohol till minderåriga när ungnykterister testade dem. “Jag kunde beställa fyra av fem gånger, skitdålig ålderskontroll“, säger Anna Thor, 16 år, distriktsordförande i UNF, till Drugnews.

I början av maj besökte ett 20-tal ungdomarna i åldrarna 14-17 år, ibland i sällskap med en myndig, lunchställen, pizzerior och krogar i Uppsala. Av 35 kontrollerade ställen serverade 18 av dessa alkoholdrycker till de minderåriga i samband med måltid. Uppgifter som nu lämnats till kommunen.

Tio av krogarna som ertappats utskänkte även alkohol till ungdomar i en undersökning som Ungdomens nykterhetsförbund gjorde våren 2008, då tre av fyra krogar serverade alkohol.

– Det här är skitdåligt och det blir inte bättre när fler krogar i framtiden kan få serveringstillstånd, säger Anna Thor som själv kunde beställa öl och vin vid flera tillfällen.

Hon tänker på regeringens alkoholproposition som riksdagen inom kort ska ta ställning till. Där föreslås lättnader för matställen att få alkoholtillstånd, enligt en skattning kan antalet serveringar öka med en fjärdedel i landet om förslaget antas.

• Hur reagerar då Uppsala kommun på UNF:s nya avslöjande?
– Det här är inte bra, det är ju till barn som krogarna gett alkohol. Vi måste uppenbarligen vara hårdare, följa upp bättre, utverka ny praxis och försöka ändra krögarnas attityder, säger Jan Hedvall (KD), ordförande i nämnden för serveringstillstånd och lotterier.

Kommunen trodde att förbättringar skett sedan tidigare undersökningar. Och man anser att samarbetet förbättrats med krögare, polis och studentnationer.

Årligen arrangerar Uppsala konferenser om ansvarsfull servering, skatt och bokföring för de cirka 220 som har serveringstillstånd. Ifjol gjordes omkring 150 kontrollbesök av kommunen, två tillstånd drogs in på grund av ekonomiska oegentligheter och nyligen varnades en studentnation som serverat längre än tillåtet.

– Att det finns krogar som inte bättrar sig, som UNF:s nya kontroll visar, är ju anmärkningsvärt. Man undrar om det är tillfällighet eller systematiska fel som de gör, säger Jan Hedvall.

• Drugnews: Vad tror du?
– En del serveringar är nog inte så noga. Vi får granska dem hårdare och placera dem på en särskild risklista. Det kan bli aktuellt med både varningar och indragna tillstånd i slutändan.

Han anser att det är knepigt att övervaka alkoholutskänkning. Kommunen vill ha trevliga ställen som även kan dra turister, men kan inte acceptera ställen med fylleri och som serverar minderåriga. Jan Hedvall vill se såväl utökade krogkontroller, som bredare insatser och nytänkande i samarbetet med branschen.

Etiketter:

Annonser