EU och Mexiko enat mot knarkligor

MADRID. Ett närmare samarbete mellan EU och Mexiko i kampen mot narkotikaligorna är ett av resultaten av det EU-toppmöte som nu pågår i Spanien. Överenskommelsen gäller framför allt samarbetet mellan Europol och den mexikanska polisen.

EU:s medlemsländer har träffat delegationer från Latinamerika och Karibien under förberedelserna för det sjätte toppmötet mellan regerings- och statscheferna i EU, Latinamerika och Karibien, (EU-LAC).

Mötet öppnas på tisdag 18 maj. Närvarade är en stor del av EU:s och Latinamerikas premiärministrar och statschefer. Sverige representeras av statsrådet Mats Odell (KD).

Inför det stora mötet har en rad olika sammanträden hållits med länder som Brasilien och Mexiko. Den viktigaste frågan för Mexikos del var narkotikaligornas allt större inflytande och det eskalerande våldet.

Under presskonferensen förklarade den spanske premiärministern Zapatero att den organiserade brottslighetens är ett så stort hot mot säkerheten i Latinamerika att det äventyrar regionens utveckling.

Att den mexikanska regeringen inte har kontroll över säkerheten visas tydligt av helgens kidnappning av mexikanske politikern och advokaten Diego Cevallos. Han har tidigare varit presidentkandidat för partiet PAN och är dessutom en personlig vän till Mexikos president Felipe Calderón.

Felipe Calderón höll med om att situationen är besvärlig. Han medgav att situationen i hans land nu påminner om den i Colombia för några år sedan. Men, försäkrade Calderón, hans regering har reagerat snabbt för att inte ligorna ska få kontrollen över stora områden, vilket skedde i Colombia.

• Sedan Calderón i slutet av 2006 trappade upp bekämpningen av de kriminella karteller som bland annat styr narkotikasmuggling via Mexiko till Nordamerika och Europa, så har hittills cirka 22 700 dödsoffer krävts.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser