Semestersupandet förstör paradisen

STOCKHOLM I spåren av massturism har alkoholkonsumtion och relaterade skador ökat bland lokalbefolkningen i flera fattiga länder. Det visar en ny svensk rapport, “Happy hour i paradiset“.

I länder som Thailand – dit fem miljoner turister reser varje år, många av dem svenskar – och Kambodja är turismen en orsak till att även befolkningen ökar sin konsumtion.

Turister dricker ofta mer alkohol under sin ledighet, men när de åker tillbaka och återgår till sin vardag, så har de medverkat till att förändra kulturen på destinationer de besökt.

– Turisters efterfrågan av alkohol på resmålen skapar fler försäljningsställen, större utbud och en hårdare konkurrens, vilket är en av orsakerna till ett ökat drickande hos lokalbefolkningen, säger Sara Heine som för Schyst Resandes räkning skrivit rapporten.

Turistbranschen och alkoholindustrin går hand i hand för att hitta nya målgrupper, varor och attraktioner och reklamspråket är ofta samma där avkoppling och dryckeskap sammankopplas.

Den nya liberalare alkoholkulturen påverkar lokalbefolkningens konsumtion och leder även till mer våld och prostitution. I Thailand räknar man med att alkohol numer står för 10 procent av landets ohälsa och för tidig död. I Kambodja tvingas tusentals unga flickor arbeta på barer för att locka kunder att dricka öl.

Även om forskning om alkoholkonsumtion i många länder är svag, så konstaterar rapporten att turismen helt klart påverkar lokalbefolkningars konsumtion och alkoholvanor.

I flera länder i Asien, Afrika och Latinamerika är turism en drivkraft för utveckling. Men det finns alltså baksidor – rapporten anger att större hänsyn måste tas till miljö, och utvecklingen vara ekonomisk och socialt hållbar.

Vad gäller alkohol rekommenderas stöd för policys i länder som inte har fungerande alkohollagar. Och att researrangörer utbildas om den lokala alkoholsituationen och informerar resenärer om deras eget ansvar.

• Fotnot: Rapporten Happy Hour i paradiset (pdf-fil, 55 sidor). Bakom nätverket Schyst Resande finns bland andra organisaitionerna Ecpat, Fair Trade Center och IOGT-NTO.

Etiketter:

Annonser