Fängelsestraff i vodkahärva

HUDDINGE Tre av fyra män åtalade i ett svartspritmål i södra Stockholmsområdet har dömts till fängelse av tingsrätten. Tullen fann totalt 16 200 liter vodka i förråd hyrda under falskt namn.

Tullen slog efter spaning till i mars i år och kunde gripa fyra män, varav två ryssar, i Hägersten. Några av dem bar lådor från en lastbil och med hjälp av två nycklar kunde senare två förråd spåras med totalt 16 200 liter “Petrov vodka“. Spriten var troligen tillverkad i Holland.

Både tullutredare och åklagare misstänker att männen försett krogar och arbetsplatser med svartsprit, men har hittills inte kunna fastställa vare sig införselväg eller kunder.

De gripna kunde därför bara åtalas för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Därför får de lägre straff än om smuggling hade kunnat bevisas, resonerar Södertörns tingsrätt i onsdagens dom och skriver när straffvärdet med en tredjedel.

En 30-årig ryskmedborgare som varit mest aktiv döms till ett år och fem månaders fängelse för grov olovlig befattning med vodkan. En svensk 28-åring som hyrde förråden i falskt namn döms till 1,5 års fängelse för samma brott, och försök till narkotikabrott sedan utrustning för cannabisodling hittats i hans källare.

En tidigare ostraffad man döms till samhällstjänst 140 timmar för befattning med spriten, medan en rysk medborgare som hjälpt till och burit lådarna döms till fem månaders fängelse. Han hade uppehållit sig i Sverige med falskt pass, men tingsrätten ogillar ändå åklagarens yrkande om att mannen efter avtjänat straff ska utvisas.

Sammanlagt har cirka 3,8 miljoner kronor undanhållits i avgifter och skatt för den nu beslagtagna vodkan. Drugnews har utan framgång sökt åklagaren om ett eventuellt överklagande.

Etiketter:

Annonser