Liga odlade marijuana i lägenheter

STOCKHOLM Ett nätverk har avslöjats som odlat marijuana i lägenheter hyrda under falska namn i Stockholms län. Totalt har 23 kilo av drogen beslagtagits och nu åtalas sex män och en kvinna för grova narkotikabrott.

I minst fem lägenheter har avancerad utrustning hittats där bland annat badrum och toaletter gjorts om till odlingslandskap. Sex personer har suttit häktade sedan i januari.
De flesta åtalade nekar till brott eller menar att deras medverkan varit begränsad.

Polisen tror inte att man fått tag i de riktiga organisatörerna bakom den omfattande knarkodlingen.
– De åtalade vågar inte berätta vilka som ligger bakom verksamheten, säger kriminalinspektör Mats Korpi till Dagens Nyheter.

Härvan kunde börja nystas upp sedan polisen hittat en lägenhet i Nynäshamn med odlingstält och 8,9 torkad marijuana. Den var hyrd i andra hand under felaktigt namn, men kunde snart kopplas till en person i norra länet i Märsta. Det visade sig att personen var av Norrortspolisen som höll på att förbereda ett tillslag.

Samarbete mellan polisen i norra och södra länet tillsammans med länskriminalen ledde så småningom fram till att odlingar i fem lägenheter hittades. Men man utesluter inte att det finns fler odlingar som inte hittats ännu.

Värmelampor, bevattningsutrustning och annat som använts hade inköpts av ett nätföretag som specialiserat sig på cannabisodlingar. Ingen därifrån har dock odlats, utan kan fortsätta att sälja odlingsutrustning.

• Illegal odling av marijuana ökar i Sverige, även om tullen samtidigt gör större beslag av hasch. I norra Skåne avslöjades för ett par år sedan flera mycket omfattande cannabisodlingar i fastigheter som sköttes av vietnameser. I februari hittades en odling på vinden till en skola i Blekinge och några veckor senare tre odlingar i Stockholm, bland annat i ett lönnrum bakom en musikstudio.

Etiketter:

Annonser