Sju unga åtalas i mefedron-härva

STOCKHOLM Sju ungdomar i åldrarna mellan 17 och 21 år har åtalats i en härva med nätdrogen mefedron. Två av dem hade smugglat ett halvt kilo av drogen från London till Stockholm.

Sex av de sju åtalades i tisdags nu vid Stockholms tingsrätt för grova narkotikabrott, medan den sjunde misstänks för ringa narkotikabrott. De sex som åtalas för de grövre brotten nekar.

Åklagaren påstår att smugglarna, en kvinna som är från Västerås och en man från Luleå, i februari i år reste till London och handlade 500 gram mefedron, som då ännu inte hade narkotikaklassats i Storbritannien. Paret flög sedan till Kastrup och tog taxi till Malmö, därifrån reste de med tåg till Stockholm.

– I Stockholm tog de två in på ett hotell i centrum och drog igång ett knarkparty, som varade i två dygn. Ett stort antal ungdomar deltog i partyt som väckte så stor uppmärksamhet att polis larmades, säger Niklas Mårtensson, utredare vid Citypolisens ungdomsrotel, till Drugnews.

Polisen grep paret på hotellet och senare fyra andra personer i en lägenhet i Bålsta norr om Stockholm, där 225 gram mefedron hittades. Fyra av de gripna häktades senare, men kvinnan släpptes efter ett par veckor.

Resterande mängd, 275 gram mefedron, hittades aldrig. Åklagaren menar att de inblandade själva har använt det eller sålt vidare.

Sammanlagt har ett tiotal ungdomar varit anhållna och hörts i härvan. De sex personer som åtalas för grova brott riskerar kännbara straff.

• Nätdrogen mefedron narkotikaklassades i Sverige i maj ifjol, men missbruket ökar då drogen hann få fäste i vissa grupper. Drogens effekter liknar ecstasy och gränsen till grovt brott går vid 10 gram. I Storbritannien trädde ett förbud mot mefedron i kraft först i fredags förra veckan sedan omkring 25 personer avlidit till följd av tagit drogen.

Etiketter:

Annonser