Radiostyrd helikopter stoppade smugglare

MAYPORT/FLORIDA Fregatten USS McInerney, utrustad med en radiostyrd helikopter, fångade i början av april kokainsmugglare i havet utanför USA:s västkust. Smugglarna hann kasta en del av knarket överbord, men greps med 60 kilo kokain.

Fregatten var på nytt spaningsuppdrag efter smugglare, vilket fartyget gjort framgångsrikt i Atlanten, Karibien och Stilla havet i tio år. Sedan slutet av 2009 är den även utrustat med “robokoptern“ som väger 1,5 ton och har en längd av 7,5 meter.

Fregatten siktade 3 april en misstänkt racerbåt på radarn och började skugga den med hjälp av “robokoptern“, som är utrustad med infraröd kamera. Efter tre timmars filmande greps smugglarna när de på ute havet förenades med en fiskebåt för att fylla bränsletankarna, rapporterar Aviation Week (se film från spaningsuppdraget).

De bordades och 60 kilo kokain kunde beslagtas, men ett par hundra kilo narkotika misstänks hann vräkas överbord innan de greps.

Tidigare har spaning från satellit lett till gripanden av smugglare på hav, men det är första gången som en radiostyrd helikopter används i det syftet.

Personal på USS McInerney har vid flera tillfällen beslagtagit stora mängder kokain. 2001 togs tio ton, 2008 fångades en semiubåt utanför Guatemala med sju ton av drogen.

• Robokoptern “Fire Scout“ är utvecklad för strid och spaning. Den kan bära vapen eller annan last med en vikt av 273 kilo.

Etiketter:

Annonser