Hon utreder gårdsförsäljning

STOCKHOLM Juristen och EU-rättsexperten Lotty Nordling har av regeringen utsett att utreda alkoholservering på äldreboenden och om gårdsförsäljning kan införas i Sverige utan att hota Systembolagets monopol.

Hon är för närvarande ordförande för Reklamombudsmannens opinionsnämnd, men har tidigare lett flera statliga utredningar och varit rättschef på UD. Hon var även Sveriges ombud i det så kallade Franzénsmålet på 1990-talet, då EG-domstolen slog fast att Systembolagets detaljhandelsmonopol ryms inom EU-rätten.

– Vi har i Lotty Nordling hittat en jurist som kan EU-rätt, säger Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson, till Drugnews.

• Varför behöver gårdsförsäljning av öl och vin utredas igen då regeringens tidigare alkoholutredare kom fram till att det kunde äventyra Systembolagets ställning?

– Det kan vara bra att ta en ny vända eftersom några tunga instanser i remissrundan gjorde en annan tolkning, exempelvis Konkurrensverket, Kommerskollegium och Jordbruksverket, säger Lindgren.

Folkhälsoministern menar att gårdsförsäljning nog inte skulle leda till ökad konsumtion och alkoholskador, men att verksamheten inte får riskera Systembolagets monopol.

Utredaren Lotty Nordling, som även varit domare i Svea hovrätt, har nu fram till sista oktober se över frågan om gårdsförsäljning är förenligt med EU, Systembolaget och folkhälsan. Men ska tidigare informera regeringen om hon gör en bedömning att så inte är fallet.

Vad gäller eventuellt behov av reglering om alkoholservering på särskilda boenden, såsom äldreboenden, ska hon lämna förslag senaste i februari 2011.

Etiketter:

Annonser